Нацбанк застосував заходи впливу до 3 фінкомпаній

Нацбанк застосував заходи впливу до 3 фінкомпаній

Національний банк застосував до ТОВ “Маніфою”, ТОВ “Фінанс Інвест Актив” та ТОВ “Сафра Фінанс” заходи впливу за порушення законодавства, що регулює діяльність учасників ринків фінансових послуг та законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.

Такі рішення комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг НБУ ухвалив 2 вересня за результатами планових інспекційних перевірок, що були здійснені департаментом інспектування НБУ.

За виявлені під час інспекційної перевірки порушення до ТОВ “Маніфою” застосовано захід впливу у вигляді накладення штрафу в сумі 4,284 млн грн за порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг, а саме за незазначення в договорах про споживчий кредит денної процентної ставки та її розрахунку. Ці вимоги визначені Законом України “Про споживче кредитування”.

Рішення набирає чинності з 2 вересня. “Маніфою” зобов’язане сплатити штраф упродовж місяця з дня набрання чинності цим рішенням.

Крім того, до “Маніфою” застосовано захід впливу у вигляді анулювання ліцензії на діяльність фінансової компанії. Рішення набирає чинності з 3 вересня.

Нагадаємо, в листопаді та грудні 2021 року Національним банком неодноразово застосовувались до “Маніфою” заходи впливу за порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг. Також у червні та липні 2023 року до “Маніфою” застосовані заходи впливу за надання завідомо недостовірної інформації на запити Національного банку з метою розгляду звернень споживачів фінансових послуг на виконання закону "Про звернення громадян".

За відмову від проведення інспекційної перевірки до ТОВ “Фінанс Інвест Актив” застосовано захід впливу у вигляді анулювання ліцензії на діяльність фінансової компанії. Національний банк у липні цього року вжив заходів для проведення планової інспекційної перевірки зазначеної фінансової компанії.

Під час спроби її здійснити було встановлено та зафіксовано факт відмови в проведенні перевірки у зв’язку з ненаданням інспекційній групі НБУ документів, інформації та письмових пояснень щодо предмета перевірки, а також незабезпечення віддаленого доступу членам інспекційної групи до всіх інформаційних систем, які використовуються об’єктом перевірки.

Зазначене унеможливило проведення перевірки та є підставою для застосування заходу впливу у вигляді анулювання ліцензії з надання фінансових послуг. Це передбачено вимогами законодавства України. Рішення набирає чинності з 3 вересня.

Також “Маніфою” та “Фінанс Інвест Актив” виключені з Державного реєстру фінансових установ у зв’язку з анулюванням ліцензії на діяльність фінансової компанії.

За виявлені під час інспекційної перевірки порушення до ТОВ “Сафра Фінанс” застосовано захід впливу у вигляді вимоги про вжиття заходів, спрямованих на усунення (виправлення) виявлених під час нагляду порушень та приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства.

“Сафра Фінанс” зобов’язана усунути порушення законодавства про регулювання діяльності з надання фінансових послуг у строк до 30 вересня.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь