Валютні обмеження НБУ Валютні обмеження НБУ

Національний банк в черговий раз переглянув валютні обмеження

Національний банк України з 10 вересня 2024 року вніс зміни до діючих валютних обмежень. З одного боку, НБУ пом'якшив низку обмежень, а з іншого – вжив заходів для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України.

Про це повідомляє НБУ.

Пом'якшення валютних обмежень підтримає обороноздатність країни, роботу українських підприємств та Ядерного страхового пулу. Серед напрямів, що зазнали змін:

  • купівля та переказ іноземної валюти для покриття викидів діоксиду вуглецю;
  • виплати за операціями, передбаченими договором перестрахування, укладеним з іноземними ядерними страховими пулами;
  • купівля та переказ іноземної валюти юридичними особами-резидентами, що є суб’єктами електронної комерції, для сплати ПДВ у ЄС;
  • компенсація сплачених купонних платежів за єврооблігаціями.

Посилення валютних обмежень дасть змогу запобігти непродуктивному відпливу капіталу з країни.

Зі свого боку, це посприяє збереженню міжнародних резервів на достатньому рівні, що є важливим як для захисту стійкості валютного ринку, так і для швидшого руху у напрямі пом'якшення валютних обмежень.

Посилення обмежень стосуватиметься розрахунків за кордоном з використанням платіжних карток, випущених українськими банками до рахунків в іноземній валюті, для кількох цілей. Зокрема:

  • для купівлі годинників, ювелірних виробів, виробів зі срібла, коштовного каміння, монет тощо за кордоном.

НБУ встановлює щомісячний ліміт у розмірі 100 тис. грн в еквіваленті. Необхідність у цьому заході засвідчив проведений НБУ аналіз із залученням банків та платіжних систем в іноземній валюті. Він підтвердив наявність спроб уникнути обмеження на купівлю банківських металів за межами України, встановлене НБУ на період дії воєнного стану;

  • для операцій з агентами та менеджерами з нерухомістю за кордоном.

Встановлюється щомісячний ліміт у розмірі 500 тис. грн в еквіваленті. Він дасть змогу запобігти спробам обходити встановлені НБУ обмеження на відповідні операції та уникнути відплив капіталу з України у значних обсягах.

Зазначені зміни внесені постановою Правління Національного банку України від 6 вересня 2024 року № 108 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18". Вони набирають чинності з 10 вересня 2024 року.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь