НБУ: облікова ставка може як зрости, так і зменшитись

НБУ: облікова ставка може як зрости, так і зменшитись

Думки в Нацбанку щодо подальшої траєкторії облікової ставки розділилися після рішення зберегти її на рівні 13%.

Про це йдеться підсумках дискусії членів комітету з монетарної політики (КМП) Національного банку.

"Більшість членів КМП переконані, що на етапі очікуваного пришвидшення інфляції та ймовірного погіршення інфляційних очікувань НБУ доцільно призупинити цикл зниження облікової ставки щонайменше до кінця 2024 року. Дехто з них не виключив, що за певних обставин НБУ доведеться навіть вдатися до підвищення облікової ставки", – йдеться у заяві.

Натомість кілька учасників дискусії вважають, що після заспокоєння валютного ринку та стабілізації очікувань НБУ зможе відновити цикл зниження облікової ставки ще до кінця року.

"Тим паче, якщо реалізуються певні позитивні ризики, зокрема, пов’язані з підтвердженням вищих обсягів міжнародної допомоги", – зазначили вони.

Водночас члени КМП погодилися, що прогнозування траєкторії облікової ставки наразі ускладнено високим рівнем невизначеності щодо перебігу війни та її впливу на економіку та державні фінанси.

"НБУ має бути готовий і надалі швидко адаптувати монетарну політику відповідно до змін у балансі ризиків для цінової динаміки й валютного ринку", – резюмував регулятор.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу