НБУ підтримує прискорення приватизації держбанків

НБУ підтримує прискорення приватизації держбанків

Національний банк працює над подальшим зниженням частки держави в банках і над входженням ЄБРР у капітал Ощадбанку.

«Ми будемо підтримувати подальшу приватизацію держбанків. 60% частки держави на ринку не є нормальним. Це частка - наслідок кризи, але для нашої банківської системи вона надто велика», - розповів голова НБУ Кирило Шевченко в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, у НБУ є план по загальному зниженню частки держави в банківському секторі.

Шевченко зазначив, що розвиток і продовження реформи корпоративного управління дорівнює якісній структурі активів і прибутковості державних банків.

«Це дуже важливий елемент на шляху до подальшої приватизації. Без прозорої системи управління інвестори не приходять», - підкреслив він.

Шевченко також зауважив, що ближче всіх до часткової приватизації є Укргазбанк в угоді з IFC. ЄБРР більше ніж удвічі підвищив ліміт фінансування Укргазбанку - до $170 млн. До приходу в НБУ Кирило Шевченко очолював Укргазбанк.

Крім того Нацбанк працює над входженням Європейського банку регіонального розвитку в капітал Ошадбанку.

«Ми продовжуємо роботу - в меморандумі з МВФ є зобов'язання України щодо виконання умов для входження ЄБРР у капітал Ощадбанку. Але там потрібно ще багато роботи. Для того щоб ця робота переросла в практичну площину, банк має отримати голову правління», - наголосив Шевченко.

Голова НБУ також зазначив, що в Укрексімбанку сформована «хороша команда і на рівні спостережної ради, і на рівні правління».

Раніше Шевченко повідомив, що сьогодні вагома частка NPL (непрацюючих кредитів) зосереджена у державних банках.

Державні ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк у першому півріччі 2020 року отримали прибуток у 16,2 млрд грн, що на 17% менше, ніж в аналогічному періоді торік (19,55 млрд грн).

Загалом у січні-червні 2020 року українські банки отримали 23,8 млрд грн чистого прибутку, що на 23% менше аналогічного періоду торік, коли банківський сектор заробив понад 31 млрд грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу