НБУ порадив, як клієнтам вибрати страхову компанію

НБУ порадив, як клієнтам вибрати страхову компанію

Є декілька основних критеріїв відбору страховика для клієнта – фізичної особи.

«Це зазвичай великі компанії, в яких є низка продуктів страхування, серед яких вони пропонують як добровільні, так і обов’язкові. Сайти цих страхових компаній почали оновлюватися. Там вже є та інформація, яку ми вимагаємо від страховиків», – розповіла очільниця управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ Ольга Лобайчук під час круглого столу «Нормативні зміни у страхуванні: які новації очікують на споживачів», проведеного «Фінансовим клубом».

За її словами, ритейлові страховики мають дуже якісні сайти, мобільні застосунки і серйозних посередників, «які не стали б продавати щось, що не є послугою страхування».

Клієнти можуть аналізувати рекламу страховиків, їхні сайти, проєкти договорів, перевіряти ліцензію на чинність, порівнювати пропозиції різних страховиків, перерахувала Ольга Лобайчук.

Концентрація ринку зростає. «У нас останніми роками йде концентрація ринку. Десь 10-20 найбільших компаній вже більше 60% страхового ринку об’єднують. Це компанії, у яких великий обсяг премій, велика клієнтська база, вибудовані процеси з обслуговування клієнтів», – розповів директор з роздрібного бізнесу СК «ІНГО» Микола Матика.

Він радить клієнтам звертати увагу на ризики, які страхуються, на виключення, які страховик не покриває, і на алгоритм дій для отримання відшкодування. «І на перелік партнерських станцій, які будуть відновлювати автомобіль, чи партнерських клінік, в які можна буде звернутися, якщо щось трапилось при страхуванні здоров’я», – зазначив Микола Матика.

Генеральна директорка СК «Експрес Страхування» Тетяна Щучьєва радить визначитись із видом страхування (КАСКО, «автоцивілка», медичне страхування) та вивчити відгуки та рейтинги. «Щоб, витративши 30-40 хвилин, зрозуміти, чи в цілому у компанії ОК з сервісним обслуговуванням, чи вона зазвичай не доплачує, не приділяє уваги якості свого асистансу, скласти свою суб’єктивну думку, – сказала вона. – До рейтингів сьогодні довіра є, можна подивитися найпопулярніші компанії та обрати собі ту, що приділяє увагу ще і сервісному обслуговуванню».

Клієнт також може запросити у декількох компаній їхню страхову пропозицію. «І подивитися, як вони змагаються за вас: як швидко надали пропозицію, як розкрили інформацію, як в телефоні запропонували сервіс», – зазначила Тетяна Щучьєва.

Директор департаменту з розвитку корпоративного бізнесу СК «ТАС Лайф» Владислав Махлай радить дивитися на страховиків, які спеціалізуються на певному виді: «автоцивілка», КАСКО, медичне страхування, страхування життя. «Дивитися, хто є лідери на цьому ринку, і дивитися їхні умови, – каже він. – Страховий посередник допоможе підібрати, бо він буде своїм ім’ям відповідати за цей вибір. І він може допомогти із врегулюванням».

Крім того, є онлайн-агрегатори. «Є доволі сучасні страхові агрегатори онлайн, де дуже легко порівняти ціни, це забере 3-5 хвилин: особливо туристичне страхування, “Зелена карта”», – розповів страховик.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу