НБУ визнав страховика «Оранта-Січ» неплатоспроможним та анулював його ліцензію

НБУ визнав страховика «Оранта-Січ» неплатоспроможним та анулював його ліцензію

Національний банк застосував до ПрАТ «Страхова компанія «Оранта-Січ» захід впливу у вигляді віднесення страховика до категорії неплатоспроможних та анулював ліцензію на здійснення діяльності із страхування.

Безвиїзний нагляд НБУ за діяльністю страховика встановив недотримання ним вимог до платоспроможності.

Станом на 1 липня 2024 року розмір прийнятного регулятивного капіталу для виконання вимог до мінімального капіталу ПрАТ «СК «Оранта-Січ» був на понад 50% менший за рівень мінімального капіталу, встановленого нормативно-правовими актами регулятора.

Крім того, страховик не виконав вимоги статей 117 та 118 закону «Про страхування» щодо необхідності подання плану протягом 15 днів з дня виявлення відповідних обставин. Зазначені обставини зобов’язують Національний банк прийняти рішення про віднесення страховика до категорії платоспроможних.

Відповідне рішення про застосування заходу впливу НБУ ухвалив 19 вересня і того ж дня воно набрало чинності.

На виконання вимог закону про страхування Національний банк звернеться до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство ПрАТ «СК «Оранта-Січ».

Найбільшим власником ПрАТ «СК «Оранта-Січ» був Віталій Петровський (24,64%) акцій, а керує компанією його онук Єгор Петровський.

«Оранта-Січ» здійснював страхування інше, ніж страхування життя, та мав право здійснювати обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ).

Статутний капітал «Оранта-Січ» становить 7 млн грн, за перше півріччя 2024 року надходження страхових премій становили 0,8 млн грн, страхові відшкодування – 4,4 млн грн. Технічні резерви на 1 липня – 9,3 млн грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь