НБУ застосує камеральні перевірки та професійні судження при захисті прав споживачів

НБУ застосує камеральні перевірки та професійні судження при захисті прав споживачів

Нацбанк змінив порядок здійснення нагляду за додержанням надавачами фінансових послуг вимог законодавства про захист прав споживачів фінансових та платіжних послуг. Йдеться про банки та небанківські фінансові установи, надавачів платіжних та обмежених платіжних послуг.

НБУ повідомив про розширення своїх повноважень та інструментарію в сфері нагляду за надавачами послуг споживачам.

По-перше, НБУ буде застосовувати професійне судження під час здійснення нагляду за додержанням вимог законодавства про захист прав споживачів фінансових/платіжних послуг та контролю за дотриманням законодавства про рекламу на ринках фінансових послуг, у тому числі за поширенням інформації про фінансові та супровідні послуги.

По-друге, НБУ буде проводити камеральні перевірки під час здійснення безвиїзного нагляду за додержанням вимог законодавства про захист прав споживачів фінансових/платіжних послуг, обмежених платіжних послуг. У тому числі з метою можливості визнання належності послуги до фінансових послуг, обмежених платіжних послуг та виявлення здійснення безліцензійної діяльності на ринку фінансових/платіжних послуг стосовно піднаглядних Національному банку осіб.

Зазначені зміни до Положення про здійснення Нацбанком нагляду за додержанням об’єктами нагляду законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг та обмежених платіжних послуг, вимог щодо взаємодії із споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості затверджені постановою НБУ № 95 від 3 серпня. Постанова набирає чинності з 7 серпня.

Одним із джерел отримання Національним банком інформації про ознаки здійснення особою безліцензійної діяльності на ринку фінансових/платіжних послуг є повідомлення про виявлення факту здійснення особою такої діяльності. Таке повідомлення можна подати до НБУ шляхом заповнення форми, яка розміщена в розділі "Захист прав споживачів".

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу