У липні населення та бізнес купили ОВДП на 16 млрд грн

У липні населення та бізнес купили ОВДП на 16 млрд грн

Протягом липня бізнес та громадяни збільшили інвестиції в державні облігації майже на 16 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України, передає Укрінформ.

«Протягом липня український бізнес збільшив свої інвестиції в державні облігації на 10,6 млрд грн, а громадяни - на 5,2 млрд грн порівняно з червнем», - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що у липні 2024 року Міністерство фінансів України залучило від випуску державних облігацій 38 млрд грн в еквіваленті - 26,4 млрд грн та 285,7 млн дол. США.

З них 35,5 млрд грн із загального обсягу випущених ОВДП у липні - це військові облігації. Залучені кошти спрямовуються на безперебійне забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану.

У липні виплати за погашенням облігацій досягли 10,2 млрд грн. З початку року рівень рефінансування ОВДП становить 146%. Це означає, що Міністерство фінансів залучає нові кошти в обсязі, що майже в півтора раза перевищує суму погашень.

У Мінфіні наголосили, що ОВДП залишаються найпривабливішим інвестиційним інструментом на ринку, оскільки середньозважена дохідність облігацій, номінованих у гривні, у липні становила 15,08%, а облігацій, номінованих у доларах США, - 4,66%.

Станом на 1 серпня в обігу перебувають ОВДП на понад 1,67 трлн грн.

Нагадаємо, кількість угод із державними облігаціями на фондових біржах України за останні три тижні після виведення з ринку «Української біржі» знизилася до 6,91 тис. на тиждень, що у 2,5 раза менше порівняно з попередніми трьома тижнями.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу