Кількість біржових угод з ОВДП впала в 2,5 раза після виходу «Української біржі» з ринку

Кількість біржових угод з ОВДП впала в 2,5 раза після виходу «Української біржі» з ринку

Кількість угод із державними облігаціями на фондових біржах України за останні три тижні після виведення з ринку «Української біржі» знизилася до 6,91 тис. на тиждень, що у 2,5 раза менше порівняно з попередніми трьома тижнями.

Про це свідчать дані «Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках».

Скорочення кількості угод з корпоративними цінними паперами було менш значним – на 14,4%, до 923. Нетто-трансакції за державними облігаціями впали на 20,1% – до 3,40 тис., а за корпоративними – на 26,4%, до 0,28 тис.

Незважаючи на падіння кількості угод, обсяг торгів за держоблігаціями зріс на 2,6% – до 17,52 млрд грн на тиждень, а за корпоративними – на 6,9%, до 2,53 млрд грн. Проте останніми тижнями обсяг торгів держоблігаціями знизився з 24,08 млрд грн до 7,88 млрд грн на тиждень.

«Українська біржа» припинила торги з 8 липня після анулювання ліцензії Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку через санкції проти одного з власників біржі. На ринку залишилися лише дві біржі – ПФТС і «Перспектива».

Влада України розглядає можливість створення нової фондової біржі для забезпечення безперебійного функціонування вторинного ринку державних облігацій через недостатню капіталізацію ПФТС. Заплановано, що капітал для нової біржі надаватимуть державні банки та приватні джерела, включаючи міжнародні фінансові інститути.

З виходом «Української біржі» з ринку залишився лише один біржовий індекс – ПФТС-індекс, значення якого востаннє змінювалося 13 січня 2023 року і відтоді залишається незмінним на рівні 507,027.

Нагадаємо, «Українська біржа» з 8 липня припинила роботу внаслідок анулювання ліцензій.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу