Німеччина планує перейти на «міжнародне фінансування» потреб України в рамках механізму G7

Німеччина планує перейти на «міжнародне фінансування» потреб України в рамках механізму G7

Німецька влада впевнена, що міжнародна спільнота зможе ще до кінця року реалізувати план Групи семи з виділення Україні кредиту на 50 млрд доларів, який погашатиметься за рахунок доходів із заморожених російських активів, що дасть змогу фінансувати військову допомогу Києву.

Про це на брифінгу в понеділок повідомив заступник речника федерального уряду Вольфганг Бюхнер, передає кореспондент Укрінформу.

Бюхнер нагадав, що G7 узгодили, що ще до кінця 2024 року цей кредит має бути запущений.

«Ми твердо виходимо з того, що те, про що було узгоджено в Італії, є реальним, що це можна втілити в життя. З наступного року кредит буде доступний», - сказав він.

Бюхнер назвав «справедливим», аби країна-агресор, Росія, яка напала на сусідню державу, сама платила за те, щоб Україна могла захищатися.

Заступник речника підкреслив також, що Німеччина залишається найбільшим, з великим відривом від інших європейських країн, постачальником допомоги, в тому числі військової, Україні. Ця допомога не зменшуватиметься, запевнив він.

Речник Міністерства фінансів Фабіан Лебер також запевнив, що весь уряд продовжуватиме надавати військову допомогу, скільки буде потреба.

«Важливо підкреслити, що ми як уряд, міністр фінансів, ми, звісно, хочемо так підтримати Україну, щоб вона могла захиститися в російській агресивній війні», - сказав Лебер.

Відповідаючи на численні запитання щодо того, що в проєкті бюджету ФРН на наступний рік, мовляв, не передбачена окрема стаття фінансування на військову підтримку України, речник сказав таке: «У ході цього фінансування, починаючи з 2025 року, планується перейти на міжнародне фінансування допомоги України в рамках міжнародного інструменту, який був узгоджений у червні на зустрічі G7. Щодо цього інструменту наразі ведеться інтенсивна робота».

За словами Лебера, кредитні гроші будуть передані напряму в бюджет України, і Київ зможе використати їх на те, що вважає за потрібне.

Водночас він запевнив, що «якщо виникне якась нагальна потреба, Мінфін готовий у будь-який момент розглянути це».

Останніми днями в ЗМІ активно дискутується тема проєкту бюджету ФРН у контексті продовження військової підтримки України. Деякі ЗМІ акцентували на тому, що в документі не передбачені на це нові гроші.

Нагадаємо, уряд Німеччини планує виділить на військову допомогу Україні у 2025 році 4 мільярди євро, що вдвічі менше, ніж було передбачено на поточний рік.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу