Оподаткування надприбутку банків залишається на порядку денному – Гетманцев

Оподаткування надприбутку банків залишається на порядку денному – Гетманцев

Двократний запас капіталу банківської системи, про який відзвітував НБУ, не повинен розглядатись як фетиш чи «річ у собі».

Про це заявив голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Данило Гетманцев.

«Основний фактор підтримки достатньої капіталізації – високий рівень прибутковості банків в умовах структурного профіциту ліквідності. Війна із дефіцитом бюджету понад 20% ВВП (а без урахування грантів у доходах майже 27% ВВП), що покривається за рахунок зовнішнього фінансування, сприяє збільшенню цього профіциту, який НБУ змушений абсорбувати через державні цінні папери (депозитні сертифікати, ОВДП)», – заявив Данило Гетманцев.

Ці інвестиції є прибутковими для банків. «Власне левова частка прибутків банків – це прибуток від безризикових операцій із державними цінними паперами, де останнім часом зростає частка доходів, насамперед, від ОВДП. Це певним чином штучно створені умови (державою, потребами у фінансуванні, війною). Чистий прибуток банків (після оподаткування) за перше півріччя 2024 року сягнув 79 млрд грн (+16,8% або +11,4 млрд грн). Таким чином, чистий фінансовий результат збільшився попри підвищення ставки податку на прибуток банків із 18%, яка діяла рік тому, до 25% із початку 2024 року», – пояснив очільник комітету.

За підсумками першої половини року банки зберігали високу процентну маржу на рівні 7,5% і високу рентабельність капіталу на рівні 48,4%.

Чистий прибуток банків за січень – липень вже сягнув рекордних 93,62 млрд грн (+12,55%) за цей період.

Це повертає у порядок денний питання додаткового оподаткування надприбутку банків. «Зараз ми вдруге публічно заходимо у публічну дискусію щодо можливості оподаткування банків, які показують високі фінансові результати (як і минулого року), за ставкою 50% (як і минулого року). Сподіваюсь, що у найближчі дні і тижні ми разом із колегами по парламенту, з Мінфіном та НБУ зможемо знайти баланс у цьому питанні щодо фінансування дефіциту бюджету (сектору безпеки і оборони), потребами відновлення економіки і збереження стійкості банківської системи», – попередив Данило Гетманцев.

Поки що Мінфін та НБУ виступали проти того, щоб банки сплатили за підсумками року додатково 27 млрд грн в державний бюджет, який терміново потребує 500 млрд грн на фінансування сектору безпеки та оборони. Влада вирішила, що податки підвищать лише для працюючих українців.

«Виступили проти Нацбанк та Мінфін (з посиланням на МВФ), але в дуже категоричній формі виступили за податок депутати (в основному з коаліції). Тому поки вірогідність, що його врахують в доопрацьованій версії, дуже велика», – заявив напередодні перший заступник голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради Ярослав Железняк.

В 2023 році навіть після сплати 50% податку на прибуток (76,2 млрд грн) українські банки отримали історично рекордний чистий прибуток у 82,8 млрд грн.

Голова НБУ Андрій Пишний назвав оподаткування прибутків банків «надзвичайним і ситуативним».

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь