Орбан заблокував вимогу США для участі у фінансуванні кредиту для України на $50 млрд

Орбан заблокував вимогу США для участі у фінансуванні кредиту для України на $50 млрд

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан знову заблокував зусилля Європейського Союзу змінити санкційний режим проти росії. Це умова, за якої США готові виділити Україні більше коштів у межах кредиту на загальну суму $50 мільярдів, який погашатиметься за рахунок доходів від заморожених активів рф.

Під час саміту ЄС у Брюсселі Орбан заблокував ухвалення цього рішення, виконавши свою обіцянку блокувати питання зміни режиму санкції проти росії до виборів у США, передає Bloomberg із посиланням на джерела.

Зараз санкції ЄС щодо росії потрібно продовжувати кожні пів року, для цього потрібна одностайна підтримка всіх країн Євросоюзу. ЄС пропонує продовжити цей термін до 36 місяців, але Орбан продовжує блокувати цю зміну.

Кілька лідерів країн ЄС обговорювали це питання з Орбаном на саміті в четвер у Брюсселі, але безрезультатно, розповів один із співрозмовників агентства.

Позиція Угорщини не має сенсу, оскільки це означає, що ЄС повинен витрачати більше грошей, додав інший учасник зустрачі.

Продовжити термін перегляду санкцій щодо заморожених російських активів вимагають США. У такому випадку, Вашингтон готовий збільшити свій внесок у межах кредиту на загальну суму $50 мільярдів, який погодили країни "Великої сімки".

Але зміни до санкційного режиму ЄС вимагають одностайності, і поки що вето Орбана фактично збільшує тягар фінансування цього плану допомоги Україні для ЄС. Передбачаючи таку позицію Угорщини, Єврокомісія передбачила можливість збільшення внеску ЄС до 35 мільярдів євро в рамках плану, розробленого країнами "Великої семи".

Нагадаємо, Міністерство оборони США оголосило про виділення нового пакету військової допомоги Україні загальною вартістю $425 млн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь