Перші аграрії подали заявки на компенсацію за розмінування земель

Перші аграрії подали заявки на компенсацію за розмінування земель

Українські аграрії за 10 днів через Державний аграрний реєстр подали 63 заявки на отримання компенсації за розмінування земель сільськогосподарського призначення.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства економіки з посиланням на дані Центру гуманітарного розмінування, який відповідає за реалізацію цієї програми.

Загалом агровиробники подали заявки на відшкодування коштів за розмінування 1942 земельних ділянок загальною площею 9 728 гектарів.

"Ми розуміємо, що має ще відбутися верифікація поданих документів та безпосередньо агровиробників, але зі стриманим оптимізмом я очікую, що ще цього місяця будуть позитивні рішення щодо частини фермерів, які подалися на програму", – сказав заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

Програму компенсацій уряд ухвалив у березні цього року. Вона передбачає, що держава компенсує 80% вартості витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення, яке фермер провів у період із 24 лютого 2022 року по 15 квітня 2024 року.

Заявки фермерів, які лише планують почати розмінування агроземель, і тих, що вже розмінували, розгляне Комісія з розгляду питань, пов'язаних із наданням компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільгосппризначення при Мінекономіки.

Не можуть претендувати на компенсації фермери, проти яких Україна запровадила санкції або ж кінцеві власники с/г товаровиробника є громадянами країни-агресора. Фермери, які перебувають в стадії ліквідації чи банкрутства, а також ті, хто мають податковий борг, теж не зможуть отримати компенсації.

Найбільше заявок надійшло від підприємств, які працюють в Херсонській (17), Харківській (11), Миколаївській (10), Сумській (6) областях.

Фермери, які працюють на Харківщині, подали на участь у програмі 618 земельних ділянок загальною площею понад 4,3 тис. га, аграрії Сумщини – 609 земельних ділянок площею понад 1,5 тис. га, Миколаївщини – 354 ділянки площею понад 1,6 тис. га, Херсонщини – 179 земельних ділянок площею понад 1,1 тис. га.

Ще 5 заявок подали фермери, які вже розмінували сільськогосподарські землі в період з 24 лютого 2022 року по 15 квітня 2024 року.

На початку липня повідомлялося, що з початку року українські сапери обстежили понад 171,7 тис. га сільськогосподарських земель, запланованих до першочергового обстеження та розмінування. Понад 156,6 тис. га – повернули аграріям в господарське використання.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу