Кабмін пропонує збільшити видатки бюджету більш як на 500 млрд грн

Кабмін пропонує збільшити видатки бюджету більш як на 500 млрд грн

Кабінет Міністрів схвалив зміни до державного бюджету, якими пропонується збільшити видаткову частину бюджету на 500,3 млрд грн, з яких 495,3 млрд грн направити на потреби сектору безпеки та оборони.

Про це повідомив у Телеграмі постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

«Схвалено проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» щодо фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони» <…> Законопроєктом пропонується скоригувати видаткову частину загального фонду державного бюджету на 434 млрд 603,5 млн грн, в тому числі збільшити видатки за окремими бюджетними програмами на 500 млрд 311,9 млн грн (з них для сектору безпеки і оборони на 495 млрд 311,9 млн грн) та скоротити видатки та надання кредитів на 65 млрд 708,4 млн гривень», - йдеться в повідомленні.

За інформацією голови Комітету ВР з питань бюджету Роксолани Підласої, кошти будуть спрямовуватись на грошове забезпечення військових та на закупівлю військової та спеціальної техніки. Зокрема, 185,8 млрд грн – на закупівлю та модернізацію військової техніки та озброєння ЗСУ, 147,2 млрд грн – на ЗСУ, 48,2 млрд грн – Національній гвардії, 41,9 млрд грн – Державній прикордонній службі, 40,7 млрд грн – Державній спеціальній службі транспорту Міноборони, 15,2 млрд грн – Національній поліції та ін.

Цим же законопроєктом пропонується направити 4,5 млрд грн на поповнення резервного фонду державного бюджету, 1 млрд грн спрямувати на пілотний проєкт по зубопротезуванню та наданню планової стоматологічної допомоги ветеранам війни.

Скоротити витрати пропонується, зокрема, на обслуговування державного боргу – на 61,8 млрд грн та на виконання державою гарантійних зобов'язань за позичальників, що отримали кредити під державні гарантії – на 3,9 млрд грн.

«Щодо джерел покриття додаткових видатків держбюджету, то більшу частину необхідних коштів планується покрити за рахунок збільшення дохідної частини держбюджету (+214,5 млрд грн), проте нам доведеться позичати 160,2 млрд грн на внутрішньому ринку», - додала Підласа.

Вона висловила сподівання, що Верховна Рада підтримає урядову ініціативу.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів пропонує підвищити податки на загальну суму 140 мільярдів гривень до кінця року. Водночас видатки на сили оборони та безпеки зростуть на 495,3 млрд грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу