Україна і Світовий банк розширюють співпрацю

Україна і Світовий банк розширюють співпрацю

Уряд зацікавлений у збільшенні присутності Світового банку в Україні для пришвидшення підготовки та реалізації стратегічних проєктів і реформ.

На цьому наголосили перший заступник міністра економіки Олексій Соболев та заступник міністра економіки Володимир Кузьо під час зустрічі з делегацією СБ на чолі з виконавчим директором Юджином Руггенатом, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу міністерства.

Зазначається, що участь у заході взяли також директор СБ у справах України, Молдови та Білорусі Боб Сом, заступник виконавчого директора СБ Роман Качур.

"Мінекономіки тісно співпрацює зі Світовим банком, зокрема, за останні півтора року значно збільшився об’єм нашої спільної роботи за багатьма напрямами. Уряд працює над Матрицею реформ, щоб скоординувати партнерів у питаннях економічних реформ, також йде підготовка проекту RISE, в межах якого Світовий банк профінансує приватний сектор України на $1,03 млрд протягом 2024-2027 років", - зауважив Соболев.

За його словами, експерти СБ допомагають уряду з удосконаленням управління публічними інвестиціями (PIM) та розвитком людського капіталу.

Сторони обговорили пріоритетні проєкти співпраці, зокрема підготовку проєкту RISE («Проєкт стійкого, інклюзивного та сталого підприємництва»), в межах якого Світовий банк надасть Україні позику (PforR) на $1 млрд та грант (IPF) на $30 млн. Проєкт буде впроваджено протягом наступних 4-х років для підтримки реформ уряду України у приватному секторі. Проект RISE PforR рефінансує витрати, понесені в межах програм державної підтримки, які реалізуються Мінекономіки, включно з програмами "5-7-9%" та "єРобота".

«Ми сподіваємось, що така підтримка стимулюватиме розвиток підприємництва у пріоритетних секторах, зокрема у сфері будівництва – розвитку житлової інфраструктури. Уряд також зацікавлений у збільшенні програм щодо фінансування сфери житла, залучення інвестицій, іноземного капіталу – це ще один важливий напрям співпраці між Україною та Світовим банком», - зазначив Кузьо.

Крім того, йшлося про допомогу Світового банку в межах програми підтримки управління державними фінансами в Україні (PFM). Зокрема, акцентували на вдосконаленні управління публічними інвестиціями (PIM) та розробці методології для оцінки ефективності державних підприємств та навчання персоналу. Зокрема, буде створено Стратегічну інвестиційну раду в межах схваленої урядом Дорожньої карти реформування управління публічними інвестиціями.

Сторони обговорили також питання розвитку людського капіталу та реформування ринку праці. Перш за все, йдеться про реформування Державної служби зайнятості (ДСЗ).

Як повідомлялося, Світовий банк перевів Україну із категорії країн із нижчим за середній рівнем доходів до категорії з вищими за середні доходами у 2024-2025 фінансовому році. Зміна класифікації України в бік підвищення стала результатом відновлення економічного зростання у 2023 році (реальний ВВП зріс на 5,3% після падіння на 28,8% у 2022 році) разом із постійним скороченням населення, яке зменшилося більш ніж на 15% після початку вторгнення Росії.

Раніше Світовий банк призначив Боба Сома регіональним директором у справах країн Східної Європи. Він здійснює керівництво програмами банку в Україні та Молдові, починаючи з 1 липня.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу