Понад 97% власників українських єврооблігацій погодилися на реструктуризацію

Понад 97% власників українських єврооблігацій погодилися на реструктуризацію

97,38% власників єврооблігацій підтримали угоду про реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу України.

Про це повідомили прем'єр-міністри Денис Шмигаль та пресслужба Мінфіну.

Власники всіх державних єврооблігацій та гарантованих державою єврооблігацій Укравтодору загальною вартістю $20,47 млрд проголосували за запропоновану реструктуризацію єврооблігацій України та гарантованих державою облігацій Укравтодору.

У результаті конструктивного переговорного процесу з власниками єврооблігацій, 97,38% власників єврооблігацій підтримали угоду про реструктуризацію, що перевищує необхідний поріг у дві третини голосів. Кожна серія єврооблігацій в обігу отримала понад 95% голосів підтримки від власників, що значно перевищує мінімально необхідні 50% для того, щоб угода про реструктуризацію набула чинності та дозволила здійснити запропонований обмін існуючих єврооблігацій на нові.

Такий високий рівень підтримки відображає залученість міжнародної фінансової спільноти в забезпечення фінансової стійкості України в умовах повномасштабного вторгнення росії.

"Це рішення дозволить зекономити $11,4 мільярда на обслуговуванні боргу в найближчі три роки, що зміцнить наш бюджет і дасть змогу краще фінансувати оборону", – зазначив Денис Шмигаль.

Мінфін уточнив, що угода дозволить Україні заощадити $11,4 млрд на обслуговуванні боргу протягом наступних трьох років та $22,75 млрд до 2033 року.

“Майже одностайний рівень підтримки був досягнутий менш ніж за 5 місяців, що дозволило Україні досягти угоди з кредиторами до закінчення 2-річного періоду відтермінування платежів. Угоду досягнуто в такі короткі строки завдяки послідовній плідній співпраці з нашими інвесторами та міжнародними партнерами", – заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Реструктуризація передбачає 

  • номінальне зниження вартості державного боргу з першого дня дії угоди на 37%, що скорочує обсяг державного боргу України більш ніж на $8,5 млрд, 

  • Зменшення боргових платежів на $11,4 млрд протягом періоду дії Програми МВФ (скорочення на понад 90%) і на $22,75 млрд до 2033 року (скорочення на понад 75%),

  • збільшення середнього терміну обігу єврооблігацій майже на 4 роки (додатково до 2-річного збільшення терміну обігу у 2022 році).

Реструктуризацію зовнішнього комерційного державного боргу України виконано менш ніж за 5 місяців, незважаючи на притаманні складнощі через ситуацію в країні та одну з найбільших кількостей серій і номінальної вартості єврооблігацій, що підпадали під реструктуризацію, за останній час.

Угода забезпечує найбільше списання боргу за чистою приведеною вартістю розміром приблизно 60% для суверенних емітентів з 2012 року та передбачає випуск першого боргового інструменту з умовним компонентом, що був затверджений відповідно до нової методології МВФ щодо оцінки ризику та стійкості суверенного боргу.

Після отримання позитивних результатів голосування, яке почалось 9 серпня та завершилось 27 серпня, процес реструктуризації переходить до фінального етапу – до фази розрахунків.

Очікується, що проведення розрахунків за угодою відбудеться 30 серпня.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь