Споживче кредитування до кінця року може зрости на 35%

Споживче кредитування до кінця року може зрости на 35%

Після зростання ринку споживчого кредитування на 20% в першому півріччі банки розраховують на прискорення зростання до кінця 2024 року.

Про це розповіли банкіри під час круглого столу «Споживче кредитування в Україні: тенденції 2024 року», проведеного «Фінансовим клубом».

«Ринок буде зростати. Якщо за пів року він зріс на 20%, то за другу половину року він може зрости на 30-35%. Драйверами залишаться іпотека і кредитна картка, а також все з нею пов’язане: класичні кредити, розстрочки. І те, чого потребує ринок, – все пов’язане з онлайн-обслуговуванням і онлайн-кредитуванням», – заявила керівниця напряму роздрібного бізнесу Сенс Банку Юлія Тур.

За її словами, в Сенс Банку із 0,8 млн клієнтів кожен п’ятий ніколи не відвідував відділення. «У нас більше 20% клієнтів – це ті клієнти, які ніколи не були у відділенні банку. Вони відкрили карткові продукти, взяли кредити, отримують послуги і ніколи не приходили у відділення банку. Це 100-відсотковий диджитальний клієнт», – сказала вона.

«Будемо продовжувати видавати «єОселю». А з 1 вересня будемо активніше виходити на ринок кредитних карток. Також продовжимо розвивати енергокредити і дивимося на автокредити», – розкрив плани банку начальник управління продажів департаменту роздрібного бізнесу Укргазбанку Володимир Клименко.

Директор департаменту розвитку карткового бізнесу та споживчого кредитування Акордбанку Олександр Кутас оцінює потенціал українського ринку як «дуже великий». «Динаміка зростання в 2024 році буде збільшуватися. Попереду третій і четвертий квартали, які є більш активними. Зараз почнеться зростання продажів товарних кредитів», – сказав він.

За його оцінками, станом на сьогодні закредитовано не більше 20% потенційних позичальників. Ще десь 20% користуються лише безпроцентними розстрочками. «Тенденція йтиме до того, що ці люди будуть починати користуватися кредитними продуктами. Але раніше для цього потрібно було йти у відділення, а зараз можна онлайн взяти кредит на закриття термінової потреби», – зазначив Олександр Кутас.

На його думку, потрібно зменшувати кредитні ставки для тих, хто категорично проти кредитів.«Їх десь половина. Кредит – це не кабала, а можливість отримати якесь благо раніше. Якщо ти запланував ремонт, то навіщо тобі чекати три роки, якщо ти можеш зробити його сьогодні. Ніщо так не дисциплінує відповідальну людину, ніж платіж за кредитом. Відкладати щомісяця по 5 тис. грн не завжди виходить, але якщо ти знаєш, що це твій платіж за кредитом, ти це будеш спокійно робити», – впевнений він.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь