Рада НБУ затвердила Основні засади грошово-кредитної політики

Рада НБУ затвердила Основні засади грошово-кредитної політики

Документ визначає цілі, завдання та принципи монетарної політики на час повномасштабної війни та певний період повоєнного відновлення. Він узгоджується з попередньою версією Основних засад та діючою Стратегією пом’якшення валютних обмежень, а також положеннями меморандуму з МВФ.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

НБУ і надалі застосовуватиме режим гнучкого інфляційного таргетування для підтримання цінової стабільності.

За такого режиму монетарна політика НБУ спрямовується на приведення інфляції до цілі 5% на горизонті політики, що не перевищуватиме три роки.

Визначаючи період часу, протягом якого інфляція має повернутися до цілі, НБУ враховуватиме необхідність між підтриманням відновлення економіки та збереженням контролю за інфляційними очікуваннями.

Щоб забезпечити цінову стабільність, НБУ використовуватиме узгоджену комбінацію інструментів процентної і валютно-курсової політики, валютних обмежень та інших інструментів.

Національний банк сприятиме збереженню реальних процентних ставок за строковими гривневими інструментами, зокрема депозитами, на достатньо високому рівні, щоб забезпечити захист гривневих доходів населення від інфляції.

Продовжиться робота зі підвищення дієвості каналів монетарної трансмісії для посилення ролі облікової ставки як інструменту монетарної політики.

НБУ також і надалі дотримуватиметься принципів керованої гнучкості обмінного курсу. Важливим завданням залишиться збереження стійкої та контрольованої ситуації на валютному ринку й підтримання двосторонніх коливань обмінного курсу.

Також триватиме робота у напрямі пом'якшення валютних обмежень, відповідно до Стратегії.

НБУ також докладатиме зусиль для підтримки відновлення економіки та економічної політики уряд, зокрема шляхом розвитку кредитування.

Основним внеском НБУ у відновлення й надалі залишатиметься збереження монетарної стабільності та зниження рівня економічної невизначеності. Крім того, важливе значення матиме затверджена Стратегії з розвитку кредитування.

НБУ та уряд підтримуватимуть тісну взаємодію, щоб сприяти сприяння залученню зовнішнього фінансування, запровадженню реформ в Україні та посиленню санкційного тиску на росію.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь