У серпні на ринку небанківських фінансових послуг з’явилися три нових учасника

У серпні на ринку небанківських фінансових послуг з’явилися три нових учасника

Кількість учасників небанківського фінансового ринку в серпні зменшилася з 963 (станом на 31 липня 2024 року) до 946 (станом на 31 серпня 2024 року).

Про це повідомила пресслужба НБУ.

При цьому у серпні на ринку небанківських фінансових послуг з’явилися три нових учасника, сім небанківських установ залишили ринок.

Із реєстрів за ініціативою заявника виключено три страховики, одну компанію зі страхування життя та три кредитні спілки. Водночас до Державного реєстру фінансових установ включено одну фінансову компанію, а до Реєстру страхових та перестрахових брокерів включено двох страхових брокерів.

Протягом серпня двом фінансовим компаніям анульовано всі ліцензії примусово, ще 11 фінансовим компаніям, трьом страховикам, одній компанії зі страхування життя та трьом кредитним спілкам – добровільно (на підставі поданих ними заяв). 15 фінансовим компаніям та одному страховику Національний банк України погодив звуження обсягу ліцензії.

Станом на 31 серпня на ринку небанківських фінансових послуг працювали 525 фінансових компаній (у липні було 537), 66 страховиків non-life (було 69), 11 life-страховиків (було 12), один страховик зі спеціальним статусом, 114 ломбардів (кількість не змінилася), 111 кредитних спілок (було 114), 1 лізингодавець (кількість не змінилася), 42 страхових брокери (було 40) та 75 колекторських компаній (кількість не змінилася). Крім того, на ринку визнано 18 банківських груп (кількість не змінилася) та 31 небанківська фінансова група (було 30).

На платіжному ринку діє 16 платіжних систем, створених резидентами, ураховуючи державні (було 17), та 15 міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами (кількість не змінилася). Разом з тим, на ринку надавачів фінансових платіжних послуг працюють 18 платіжних установ (кількість не змінилася), 12 фінансових установ, що мають право надавати платіжні послуги (кількість не змінилася), один банк – емітент електронних грошей (кількість не змінилася) та один оператор поштового зв’язку (кількість не змінилася).

До інших суб’єктів, що діють на платіжному ринку, належать 48 комерційних агентів (було 45) та 30 технологічних операторів платіжних послуг (кількість не змінилась). Інформація про всіх учасників платіжного ринку міститься тут. У липні до Національного банку України надійшло 318 запитів від учасників ринку на реєстраційні та ліцензійні дії. Кількість запитів щодо фінансових компаній, ломбардів та лізингодавців становила 154, страховиків – 88, кредитних спілок і колекторських компаній – 32, банків – 41, операторів платіжних послуг – 3.

Кількість банків залишилася незмінною – 62.

Нагадаємо, Національний банк України з 10 вересня 2024 року вніс зміни до діючих валютних обмежень. З одного боку, НБУ пом'якшив низку обмежень, а з іншого – вжив заходів для протидії непродуктивному відпливу капіталу з України. 

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь