«Шагами» в 2025-му замінять лише 1,5% монет «50 копійок»

«Шагами» в 2025-му замінять лише 1,5% монет «50 копійок»

Нацбанк планує викарбувати у 2025 році 20 мільйонів монет номіналом у «50 шагів» для заміни менше 1,5% із 1,35 мільярда копійок того ж номіналу.

«Монети «шаг» та «копійка» перебуватимуть в обігу одночасно. Громадянам не потрібно буде спеціально збирати, здавати, обмінювати одні на інші», – заявив директор департаменту грошового обігу НБУ Олег Проход на сайті The Page.

Регулятор планує перехідний період, протягом якого відбуватиметься паралельне використання найменувань «шаг» та «копійка».

Собівартість виготовлення монет має залишитися без змін. Не планує НБУ і додаткових витрат на виведення з обігу копійок.

«Кошти на це заплановані у кошторисі операційних витрат НБУ та Банкнотно-монетного двору на 2025 рік. Вони будуть витрачені на карбування цих 20 млн монет, бо існує реальна потреба їх замінити. Саме стільки старих, зіпсованих 50-копійчаних монет ми вилучили і маємо поповнити обіг», – зазначив він.

Монети матимуть таку ж масу, колір та інші характеристики.

На 1 серпня 2024 року у обігу перебуває 1,35 млрд розмінних монет номіналом 50 копійок.

«Це не матиме впливу на інфляцію. Адже ніякого збільшення обсягів готівкових грошей в економіці не відбудеться», – запевняє Олег Проход.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь