Шахрайське автострахування піде з ринку завдяки електронним полісам

Шахрайське автострахування піде з ринку завдяки електронним полісам

Такого висновку дійшли учасники круглого столу «Нормативні зміни у страхуванні: які новації очікують на споживачів», проведеного «Фінансовим клубом».

Йдеться про автомобілі, водії яких продають «автоцивілку» на узбіччі доріг. «Там великий ризик шахрайства. Вони в першу чергу підуть з ринку. Укладати договір страхування після того, як сталося ДТП, це їхня фішка. Вичищення такого роду посередників, які призводять до шахрайських дій, і було однією із цілей створення більш прозорих правовідносин між страховою компанією, посередником і клієнтом», – розповів директор з роздрібного бізнесу СК «ІНГО» Микола Матика.

В НБУ кажуть, що це не сірий, а майже чорний сегмент ринку. «Це дійсно історія часто тих, хто нікого не представляє. І законом передбачено, що договори «автоцивілки» будуть виключно в електронному вигляді, виключно синхронізовані із базою МТСБУ», – розповіла очільниця управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ Ольга Лобайчук.

Паперові поліси стануть макулатурою. «З 1 січня 2026 року всі паперові бланки втратять актуальність. Їх не можна буде укладати як договори з фізичними особами. І навіть якщо вони роздруковані, з 1 січня 2026 року вони стануть макулатурою. Вже зараз, за даними МТСБУ, 70% полісів «автоцивілки» в електронному вигляді», – зазначила Ольга Лобайчук.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу