Страховиків змусили оновити договори з українцями

Страховиків змусили оновити договори з українцями

Про нові вимоги до страхових договорів розповіла очільниця управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ Ольга Лобайчук під час круглого столу «Нормативні зміни у страхуванні: які новації очікують на споживачів», проведеного «Фінансовим клубом».

«Вимоги закону про страхування набрали чинності з 1 липня. Є постанова НБУ, яка встановлює додаткові вимоги до договорів зі споживачами – фізичними особами. І нові вимоги до розкриття інформації на сайті як страховиків, так і страхових посередників. Ми почали перевірки дотримання цих вимог. Поки перевірки тривають, страхові компанії та страхові посередники будуть щось виправляти, доопрацьовувати», – пояснила вона.

За її словами, з 1 липня індивідуальна частина договору, який підписує споживач, має містити інформацію, яку вимагає НБУ, і не містити несправедливих вимог. «В договорі не буде зазначено те, що потім робить неможливою страхову виплату, і має бути належне оформлення письмових правочинів. Це те, що в майбутньому захищає споживача від будь-яких можливих маніпуляцій, дозволяє надати документ до суду для захисту своїх прав», – розповідає Ольга Лобайчук.

Директор департаменту з розвитку корпоративного бізнесу СК «ТАС Лайф» Владислав Махлай радить читати договори перед підписанням. «Договір КАСКО чи медичного страхування недешевий. Він буде з вами мінімум рік. І для того, щоб убезпечити себе від якихось непорозумінь, варто зрозуміти, за що ви платите», – зазначив Владислав Махлай.

Новий закон про страхування, в частині укладання договорів страхування, забезпечує прозорість умов страхування і максимальний захист та інформованість клієнтів, впевнена генеральна директорка СК «Експрес Страхування» Тетяна Щучьєва.

НБУ затвердив вимоги до стандартного страхового продукту, який вже має бути розміщений на сайтах СК. «Клієнт зможе взяти стандартну інформацію від різних страховиків і порівняти страхові ризики, покриття, франшизу, порядок розторгнення договору страхування, порядок відмови від виплати страхового відшкодування тощо», – розповіла Тетяна Щучьєва.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу