США призначили нового спецпредставника з питань економічного відновлення України

США призначили нового спецпредставника з питань економічного відновлення України

Наступним спецпредставником США з питань економічного відновлення України замість Пенні Пріцкер стане заступник держсекретаря США з управління та ресурсів Річард Варма.

Наразі Пріцкер шукає способи зберегти свої напрацювання на посаді – незалежно від того, хто переможе на виборах президента США у листопаді, пише Forbes із посиланням на Bloomberg.

Окрім фінансової та військової підтримки у війні з росією, США торік вирішили призначити спецпредставника, який сприятиме економічному відновленню України. Завданням Пріцкер була активізація міжнародних партнерів, щоб Україна могла закривати нагальні потреби з відновлення.

За рік Пріцкер побувала в Україні шість разів, допомогла створити страхування від військових ризиків, необхідне для торгівлі через Чорне море, та провела переговори з більш ніж 100 американськими компаніями щодо інвестицій у країну.

«З обох боків є розуміння того, що поставлено на карту, – сказала Пріцкер в інтервʼю Bloomberg. – Йдеться не лише про суверенітет самої України чи про безпеку Європи, чи про вступ України до ЄС та НАТО, але це має наслідки для безпеки США».

Пріцкер залишає після себе план для своєї заміни, заступника держсекретаря США з управління та ресурсів Річарда Варми та інших, які можуть зайняти цю роль у майбутньому.

План із пʼяти кроків, який отримав назву «План Пріцкер», спрямований на те, щоб допомогти Україні досягти успіху в залученні понад $480 млрд, які потрібні для відновлення після війни.

Рекомендації, представлені Байдену минулого тижня, включають створення міжвідомчого підрозділу з реконструкції та відновлення в Україні, який може перебувати під керівництвом премʼєр-міністра, а також вони передбачають значне збільшення кількості готових до реалізації проєктів, у які компанії можуть інвестувати, сказала вона.

«Хоча посада Пенні обмежена одним роком за законом, роботу, яку вона розпочала, буде продовжено», – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

Завдяки її роботі «Україна краще підготовлена ​​до свого майбутнього, інтегрованого з євроатлантичними інститутами та підключеного до європейських та світових ринків», сказав він.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу