США та ЄС узгоджують механізм надання Україні обіцяних $50 млрд

США та ЄС узгоджують механізм надання Україні обіцяних $50 млрд

США та ЄС наблизилися до надання Україні сумарно $50 млрд за рахунок російських активів. Обсяг конкретної участі Сполучених Штатів залежатиме від удосконалення санкцій ЄС.

Вашингтон вже поінформував Брюссель про готовність виділити $20 млрд на проєкт G7, якщо ЄС скоригує режим санкцій проти росії, пише Bloomberg.

Зараз санкції проти рф потрібно продовжувати кожні пів року одностайним рішенням країн-членів. У Вашингтоні хочуть більше гарантій того, що заморожені російські активи залишатимуться такими й надалі, відповідно, перегляду санкційного режиму кожні 36 місяців.

Водночас США планують брати участь у проєкті, навіть якщо ЄС не внесе відповідні зміни, однак цей крок вплине на розмір внеску Вашингтону.

На цей випадок Єврокомісія вже запропонувала виділити 35 млрд євро ($39 млрд), однак проти виступили Німеччина, Франція та Італія під час зустрічі представників ЄС у Брюсселі в середу.

На 17-18 жовтня запланований Саміт лідерів ЄС, а 25 жовтня має відбутися фінальне узгодження угоди на зустрічі міністрів G7.

Угорщина, яка часто відкладала або блокувала зусилля ЄС щодо підтримки України, запропонувала відкласти будь-яке рішення щодо знерухомлення російських активів до виборів у США 5 листопада.

Нова позика, яка, як очікується, буде виплачуватися різними траншами, починаючи з початку 2025 року, стане доповненням до інших пакетів допомоги, включаючи фінансовий план ЄС на 50 млрд євро, що складається з грантів і позик на період між 2024 і 2027 роками.

G7 у червні погодилася надати Україні безповоротну позику, яка буде погашена за рахунок прибутку, отриманого приблизно від $280 млрд в заморожених активах російського центрального банку, більшість з яких зберігається в Європі.

Сполучені Штати та ЄС спочатку погодилися внести аналогічні суми у розмірі близько $20 млрд кожен, поки Вашингтон не зажадав від ЄС більш тривалого режиму санкцій, щоб гарантувати, що надприбутки залишаться доступними, оскільки він потребує одностайного відновлення кожні шість місяців.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь