США запровадили новий пакет антиросійських санкцій

США запровадили новий пакет антиросійських санкцій

Мінфін та Державний департамент США застосували санкції щодо 400 фізичних та юридичних осіб як у росії, так і за її межами, включно з Азією, Європою та Близьким Сходом, чиї продукти та послуги дозволяють росії підтримувати військові зусилля та уникати санкцій.

Обмеження запроваджені проти майже 400 осіб з росії, ОАЕ, Гонконгу, Туреччини, Казахстану, Киргизстану, Китаю та інших держав, чия діяльність, продукти та послуги дозволяють росії підтримувати військові зусилля та уникати санкцій.

Запроваджені санкції стосується декількох блоків, зазначив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

1. Ухилення від санкцій та їх обхід.

У цьому блоці – понад 100 осіб і організацій у 16 юрисдикціях, включаючи КНР, Швейцарію, Туреччину та ОАЕ. Йдеться, зокрема, про розкриту мережу закупівлі боєприпасів від постачальників в Африці, Азії, на Кавказі, в Центральній Азії та Ірані (через громадян Італії та Туреччини), мережу поставок російської корпорації  «Промтех» (яка включала мережу компаній, розташованих у Туреччині, Франції та Гонконзі), мережу ухилення від санкцій через трастових та корпоративних постачальників послуг зі Швейцарії та Ліхтенштейну, постачальників для російського ОПК з КНР, мережу постачання компонентів для військової авіації (у яку входили фірми з Угорщини та Кіпру), італійських та турецьких постачальників верстатів для російського ОПК, мережу причетних до незаконної торгівлі російським золотом тощо.

2. Технологічна база росії та її внутрішня воєнна економіка.

Введено обмеження проти 60 російських технологічних і оборонних компаній, які мають вирішальне значення для підтримки та розвитку російської оборонної промисловості, включно з підприємствами, які займаються розробкою та модернізацією озброєнь, автоматизацією та робототехнікою, розробкою та придбанням електроніки подвійного призначення, цифровим спостереженням, Інтернетом речей і штучним інтелектом.

3. Обмеження стратегічного гірничо-видобувного та металургійного сектору росії.

Санкції поширено на організації, задіяні в російському металургійному та гірничодобувному секторі, включно зі сталеливарними, чавунними та вугільними компаніями та допоміжними фірмами, які надають спеціалізовані послуги російським металургійним та гірничим компаніям.
Йдеться про підприємства груп «Євраз» і «Норнікель», Магнітогорський ММК, низку вугільних компаній.

4. російський фінтех.

Обмеження націлено на російські фінансові технологічні компанії – розробників платіжних сервісів, продуктів для банків та фінансових компаній тощо.
Як і раніше запроваджені пакети санкцій, у результаті нинішнього рішення Мінфіну США все майно та інтереси у власності осіб, що потрапили під санкції, які знаходяться в Сполучених Штатах або у володінні чи під контролем осіб із США, заблоковано. Крім того, блокуються будь-які організації, які належать, прямо чи опосередковано, 50%+ одній чи кільком заблокованим особам.

Усі транзакції осіб із США або в межах (або транзитом) США, які стосуються будь-якої власності чи інтересів у власності визначених або заблокованих осіб, заборонені, якщо вони не дозволені загальною чи спеціальною ліцензією, виданою OFAC. Ці заборони включають внесення будь-яких внесків або надання коштів, товарів або послуг будь-якою заблокованою особою або на користь будь-якої заблокованої особи, а також отримання будь-яких внесків або надання коштів, товарів або послуг від будь-якої такої особи.

Особам, які не є громадянами США, також заборонено спонукати або вступати в змову з метою спонукати осіб США до свідомого чи мимовільного порушення санкцій США, а також брати участь у діях, які обходять санкції США.

Крім того, іноземні фінансові установи, які проводять або сприяють значним транзакціям або надають будь-які послуги, що стосуються військово-промислової бази Росії, ризикують потрапити під санкції OFAC.

Перелік осіб, які потрапили під санкції.

Як зазначив заступник міністра фінансів США з питань санкційної політики Воллі Адейемо, «росія перетворила свою економіку на інструмент на службі військово-промислового комплексу Кремля».

«Нинішні дії міністерства фінансів продовжують реалізацію зобов’язань, взятих президентом Дж.Байденом і його колегами з G7, щодо переривання ланцюжків постачання військово-промислової бази росії та платіжних каналів. Компанії, фінансові установи та уряди в усьому світі повинні переконатися, що вони не підтримують російські військово-промислові ланцюжки поставок», – заявив він.

Міністерство фінансів США переслідує численні транснаціональні мережі, включно з тими, хто займається закупівлею боєприпасів і військового обладнання для росії, сприянням ухиленню від санкцій для російських олігархів через офшорні трасти та корпоративні послуги, ухиленню від санкцій, накладених на російських кіберфахівців, відмиванню золота для російської золотодобувної компанії, що потрапила під санкції, і підтримкою російської військово-промислової бази шляхом закупівлі чутливих і критичних товарів, таких як передові верстати та електронні компоненти.

Запроваджені санкції ще більше обмежують майбутні доходи росії від металів і видобутку корисних копалин. Міністерство фінансів США також націлено на російські фінансові технологічні компанії, які надають необхідне програмне забезпечення та ІТ-рішення для фінансового сектора росії.

Міністерству фінансів США відомо про спроби росії сприяти ухиленню від санкцій шляхом відкриття нових закордонних філій і дочірніх компаній російських фінансових установ. Іноземні регулятори та фінансові установи повинні бути обережними щодо будь-яких операцій з закордонними філіями або дочірніми компаніями російських фінансових установ, включаючи спроби відкрити нові філії чи дочірні компанії російських фінансових установ, які самі не потрапили під санкції. Казначейство має низку доступних інструментів для реагування на відкриття нових каналів ухилення.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь