Суд конфіскував решту активів російського олігарха Шелкова на 1,2 млрд грн

Суд конфіскував решту активів російського олігарха Шелкова на 1,2 млрд грн

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) задовольнив позов Міністерства юстиції до російського олігарха Михайла Шелкова, застосувавши до нього санкцію у вигляді стягнення майна в дохід держави.

Відповідне рішення ВАКС ухвалив 30 вересня, повідомляє пресслужба Мін’юсту.

Зокрема, суд стягнув у дохід держави права вимоги підконтрольних Шелкову компаній-нерезидентів до ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат" за договорами позики, кредитними договорами та контрактами щодо поставки продукції на загальну суму близько $29 млн (1,2 млрд грн за поточним курсом) та майже 7 млн грн.

Водночас суд відмовив у задоволенні позову Мін’юсту у частині стягнення у дохід держави заблокованих коштів ПАТ "Корпорація ВСМПО-АВІСМА" на банківських рахунках.

Судове рішення не набрало законної сили та може бути оскаржене учасниками справи протягом п’яти днів, зауважили у Мін'юсті.

Як повідомлялося, у січні 2023 року ВАКС на виконання санкцій проти Шелкова вже стягнув в дохід держави 100% частки у статутному капіталі ТОВ "ВСМПО Титан Україна", рухоме та нерухоме майно товариства, а також грошові кошти на його банківських рахунках.

Крім того, Апеляційна палата ВАКС у лютому 2023 року у вказаній справі також стягнула в дохід держави інші активи Шелкова в Україні:

100% частки в статутному капіталі ТОВ "Тай-Мінералс";

100% частки у ТОВ "Інвестагро";

100% частки у ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат", рухоме та нерухоме майно, а також грошові кошти на банківських рахунках ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат".

Михайло Шелков – колишній глава інвестиційного підрозділу російської державної компанії "Ростех", яка контролювала військових підрядників у росії. Шелков та партнери володіють контрольним пакетом акцій "ВСМПО-Авісма", найбільшого у світі виробника титану для аерокосмічної галузі.

За чотири дні до початку повномасштабного вторгнення Росії корпорація ВСМПО-Авісма продала свій основний український актив – ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат".

У червні 2021 року Рада національної безпеки й оборони України запровадила санкції проти голови ради директорів "ВСМПО-Авісма" Сергєя Чемезова та його заступника Міхаіла Шелкова – громадянина рф, який досі значиться кінцевим бенефіціаром ТОВ "Демурінський ГЗК".

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь