Центробанк рф підняв ключову ставку до рекордних 21%

Центробанк рф підняв ключову ставку до рекордних 21%

Центральний Банк росії ухвалив рішення підвищити ключову ставку відразу на 2 відсоткові пункти - до рекордних 21% річних.

Про це повідомляє російський "Интерфакс".

Такий варіант підвищення ставки фігурував у прогнозах деяких аналітиків, однак більшість експертів очікували підвищення на 1 відсотковий пункт - до 20%.

"Інфляція складається істотно вище липневого прогнозу Банку росії. Продовжують збільшуватися інфляційні очікування. Зростання внутрішнього попиту значно випереджає можливості розширення пропозиції товарів і послуг. Додаткові бюджетні витрати і пов'язане з цим розширення дефіциту федерального бюджету у 2024 році мають проінфляційні ефекти", - йдеться в повідомленні.

ЦБ рф зазначає, що потрібне подальше посилення грошово-кредитної політики, для того, щоб забезпечити повернення інфляції до мети й знизити інфляційні очікування. ЦБ Росії допускає можливість підвищення ключової ставки на найближчому засіданні у грудні до 22%.

Попередній максимум ключової ставки (20%) було встановлено в лютому 2022 року після початку вторгнення рф в Україну, коли Захід заморозив валютні резерви ЦБ рф за кордоном.

рф намагається знизити інфляцію до 4,5-5% в 2025 році та до 4% в 2026-му.

photo 2024 10 25 14 09 25

Нагадаємо, російський "Сбєрбанк" підготував план на випадок припинення біржових торгів юанем, хоча місяць тому заявляв, що таких ризиків немає.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь