У ЄС погодили запровадження нових санкцій проти Ірану

У ЄС погодили запровадження нових санкцій проти Ірану

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу у понеділок, 14 жовтня, ухвалили рішення про запровадження санкцій проти Ірану за постачання балістичних ракет росії для використання у війні проти України.

Про це повідомило агентство DPA з посиланням на дипломатичні джерела.

Зазначається, що санкції спрямують проти компаній та осіб, які беруть участь в іранській програмі виробництва балістичних ракет, а також у постачанні їх та іншої зброї в рф.

Уточнюється, що чиновники ЄС кілька разів застерігали іранську владу від передачі балістичних ракет москві, проте Тегеран пішов на цей крок, що у Брюсселі розглядають як порушення нового табу.

Разом з тим, на офіційному рівні Іран категорично заперечує постачання зброї росії, підтверджуючи лише стратегічне співробітництво, яке нібито не пов’язане з війною в Україні.

За даними джерел, однією з цілей санкцій ЄС стане іранська державна авіакомпанія Iran Air. Представники Великої Британії, Німеччини та Франції вже оголосили про роботу над санкціями проти компанії.

У виданні додали, що європейські санкції набудуть чинності після їхньої публікації в Офіційному журналі Євросоюзу – реєстрі законів ЄС.

Тим часом міністр закордонних справ Ірану Аббас Арагчі засудив заплановані санкції ЄС проти Ірану, зокрема проти на державної авіакомпанії Iran Air.

«Я чітко сказав і повторюю ще раз: ми не надавали балістичні ракети росії. Якщо Європі потрібен привід, щоб заспокоїти шантаж Ізраїлю, краще знайти іншу історію», – заявив іранський міністр.

Він додав, що деякі європейці надали ізраїльському режиму всі види сучасного озброєння і беруть участь у військовій операції проти Ірану.

Нагадаємо, Європейський Союз вкладає гроші в підтримку оборонної промисловості України, щоб компенсувати її потребу в зброї на тлі російської агресії.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь