Україна отримає 181 млн фунтів стерлінгів на розвиток ядерної галузі

Україна отримає 181 млн фунтів стерлінгів на розвиток ядерної галузі

НАЕК «Енергоатом» та консорціум міжнародних банків, що складається з Deutsche Bank AG та Barclays Bank PLC, 17 липня 2024 року уклали кредитну угоду на суму 181 млн фунтів стерлінгів.

Про це повідомляє Міненерго.

Мета кредиту – забезпечити виконання договору між НАЕК «Енергоатом» та Urenco з питань закупівлі ядерного палива. Зокрема, кошти використовуватимуться для фінансування постачання ядерних матеріалів - збагаченого та природного гексафториду урану — за зазначеним контрактом. Домовленості передбачають постачання ядерних матеріалів до 2035 року з можливістю пролонгації контракту до 2043 року.

Кредит надається на 5 років під гарантію Уряду Великої Британії (через експортне кредитне агентство UKEF).

«Співпраця з Великою Британією в ядерній галузі має стратегічне значення для нашої держави. Україна повністю відмовилася від будь-яких контактів з державою-терористом росією у ядерній галузі, зокрема щодо постачання збагаченого урану. Продовження довгострокового співробітництва з британськими партнерами у цьому питанні не тільки посилює нашу енергетичну незалежність, але й має важливе значення для майбутнього розвитку ядерної галузі на глобальному рівні», - зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко.

У листопаді 2023 року НАЕК «Енергоатом» та Urenco підписали контракт про постачання збагаченого уранового продукту для українських АЕС.

Нагадаємо, АТ «НАЕК «Енергоатом» випустило акцій на загальну суму понад 306 млрд грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу