З банків мобілізували на фронт до 15% чоловіків

З банків мобілізували на фронт до 15% чоловіків

HR-спеціалісти банків приймають на себе удар гніву, невдоволення і обурення працівників проблемами із мобілізацією та бронюванням.

Про це розповіли менеджери по роботі з персоналом під час круглого столу «Еміграція, мобілізація і кадровий голод на фінансовому ринку: як вирішити проблему», проведеного «Фінансовим клубом».

«Ми використали всю квоту. У нас заброньовано 10,5% від загальної чисельності. Це половина від тих, кого можна забронювати. Мобілізовано у нас 2,7% від загальної чисельності. Це приблизно 11% від військовозобов’язаних. Є в нас і втрати: один працівник помер від ран ще на початку війни. В сім’ях (співробітників. – Ред.) багато втрат. Коли гинуть близькі, особливо це критично, коли помирає хтось із подружжя працівника – працівник втрачає здатність працювати. І всі його або її підтримують», – каже директорка департаменту управління персоналом Кредобанку Олена Скиба.

Про психологічний тиск на відділ кадрів каже директорка з управління персоналом Сенс Банку Олена Велика. «HR будь-якої компанії стикався з певним емоційним напруженням в середині компанії щодо того, що «ви не хочете бронювати», або «за яким принципом ви обираєте, кого бронювати». Такий емоційний максимум відчувався як у чоловіків, так і у жінок, наприклад, якщо це сімейні пари, які працюють в різних підрозділах. І насправді це досить важке питання для ейчару: не тільки з погляду підтримки операційного ритму компанії, але й з погляду емоційної складової», – зазначила Олена Велика.

Незаброньовані співробітники банку, за її словами, можуть звинувачувати HR в тому, що «компанія хоче, щоб він пішов на фронт, тому він буде звільнятися». «На початку літа ми почали дуже активно отримувати повістки. Ми спочатку сильно стресували, намагалися знайти, як нам уберегти життєздатність нашої команди, а потім зрозуміли, що наша філософія наступна: ми діємо виключно в межах законодавства, виключно в нормах квоти, яка є. Ми приймаємо той факт, що мобілізація буде посилюватися, і кожен військовозобов’язаний має ймовірність бути мобілізованим, і ми як HR-команда маємо прийняти це, спрогнозувати, сформувати певний бекап на ключові посади і рухатися далі без емоційної несподіванки», – розповіла Олена Велика.

«У нас наразі мобілізовано 2,5%. З них майже всі чоловіки і сім жінок, які пішли добровольцями. Дві людини були демобілізовані, – зазначила HR-директорка ОТП Банку Крістіна Фехер. – Оскільки ми критично важливе підприємство, ми маємо право бронювати 50% свого персоналу. Ми вже повну квоту забронювали».

Щоб допомогти своєму персоналу, банк наймав сторонніх юристів, які мають досвід спілкування з ТЦК. «У нас був пілот на три місяці, коли ми надавали співробітникам безкоштовну юридичну підтримку від юридичної компанії. І нам це дуже допомогло, тому що були факти незаконного затримання людей, були ситуації, коли людину забирали в ТЦК і видавали їй бойову повістку. І за рахунок консультації, за рахунок швидких контактів, а у нас не тільки в Києві були ситуації, а й в регіонах, дуже оперативно виїжджали юристи і забирали людину з ТЦК без вручення повістки», – розповіла Крістіна Фехер.

Повністю використали квоту і в Сенс Банку. «Ми можемо забронювати тільки 50% від загальної чисельності військовозобов’язаних. Свою квоту ми також використали, але показник мобілізованих у нас вище – біля 15% військовозобов’язаних чоловіків. Відчуваємо дефіцит квоти на бронювання», – каже Олена Велика.

За її словами, є певна категорія чоловіків, які є критично важливими для банку, але тривалий час не можна було бронювати співробітників з дефіцитними військово-обліковими спеціальностями. «Ми попереджаємо наш персонал, що ми будемо очікувати закінчення періоду бронювання певної категорії персоналу, яка не є ключовою для операційного ритму банку, і будемо переброньовувати більш ключових людей саме з точки зору BCP (Business Continuity Plan. – Ред.) організації», – зазначила Олена Велика.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу