Українські банки втратили близько 10% працівників через війну

Українські банки втратили близько 10% працівників через війну

Співробітники звільнились чи виїхали за кордон – деякі не повернулись.

Про це розповіли менеджери по роботі з персоналом під час круглого столу «Еміграція, мобілізація і кадровий голод на фінансовому ринку: як вирішити проблему», проведеного «Фінансовим клубом».

«Ми вивозили співробітників у три країни. Ми одні з небагатьох на ринку, хто продовжує оплачувати для ключових співробітників проживання за кордоном, переважно із зон бойових дій. Близько 15 сімей продовжують жити за рахунок компанії», – заявила HR-директорка ОТП Банку Крістіна Фехер.

Поза Україною перебуває кожен тридцятий працівник. «За кордоном у нас залишається 3,5%. Ми вирішили, що це буде нашою конкурентною перевагою, якщо дозволимо людям працювати онлайн: дистанційно або за кордоном. Особливо, якщо це чоловіки, які зараз за кордоном. У нас є два варіанти: або дозволяти цю опцію, або прощатися із колегами», – пояснила Крістіна Фехер.

За її словами, за всіма напрямами було втрачено 10% кадрів з початку війни, зокрема 7-8% – через звільнення. «Це або жінки, які виїхали разом з дітьми, або сім’ї, які повноцінно виїхали, або люди, які виїхали в Канаду і США. Певний час вони намагалися працювати дистанційно, але коли дуже різні часові зони, це дуже складно. Для нас це був потенційний ризик, що ми їх все одно втратимо. Насправді так і сталося», – констатувала вона.

Директорка департаменту управління персоналом Кредобанку Олена Скиба каже, що на початку війни вони вивезли до Польщі десь тисячу осіб. «Це були не тільки працівники, а й їхні родичі, діти, дружини. До кінця 2022 року більшість людей повернулася. Але хтось звільнився, поїхав, можливо, далі, хтось залишився в Польщі. На сьогодні за кордоном у нас менше 1% працівників», – розповіла вона.

За кордон виїхали, зокрема, працівники відділень Харкова та співробітники корпоративних центрів. «Дехто працює дистанційно, дехто переїхав в інші регіони. Втратили ми досить незначний відсоток персоналу. Єдине – ми скоротили присутність мережі, тому що не хочемо, щоб люди працювали в небезпечних районах у великій кількості», – пояснила Олена Скиба.

«Ми є державним банком і виконуємо норму НБУ, яка забороняє представникам державних установ працювати за кордоном. Тому ми всіх повернули з-за кордону. І ми пішли на таке непопулярне рішення, як повернути частину працівників в банк. Віддалений формат роботи наразі у нас можливий тільки для 30% банку – тільки 30% кожного підрозділу може працювати дистанційно», – розповіла директорка з управління персоналом Сенс Банку Олена Велика.

В деяких банках ця частка вище. «Гібридно працює порядка 40% – офісні працівники, які можуть працювати віддалено, комбінують роботу в гібридному форматі. Звісно, співробітники відділень і певні підрозділи, які займаються процесингом чи казначейськими операціями, не можуть працювати віддалено, вони перебувають постійно в офісі», – зазначила Олена Скиба.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу