Колишні студенти швидко звільняються з банків

Колишні студенти швидко звільняються з банків

Недосвідчені працівники вимагають від банків високі зарплати, але в них не формується тривала відданість працедавцю.

Про це розповіли менеджери по роботі з персоналом під час круглого столу «Еміграція, мобілізація і кадровий голод на фінансовому ринку: як вирішити проблему», проведеного «Фінансовим клубом».

«Найпроблемніша для нас категорія, яку ми найважче закриваємо, – це працівники відділень. Це працівники, особливо молоде покоління, яке досить швидко ухвалює рішення про звільнення, є нестабільною категорією для банку. Їх важко мотивувати нематеріальним – ідеєю, цінностями, командністю. Ця категорія орієнтована виключно на фінансовий показник. У нас біля 40% мережі не укомплектовані на сьогодні», – розповіла директорка з управління персоналом Сенс Банку Олена Велика.

В Кредобанку кажуть про зростання фінансових очікувань студентів. «Ми активно залучаємо студентів і також бачимо певні складності, які пов’язані із тим, що життя студентів в певний момент дуже змінилося. Їх повернули з гібридного навчання в офлайн. Вони змушені були їхати з дому в гуртожитки, знімати квартири. По-друге, в них стало менше вільного від навчання часу, щоб працювати. І, по-третє, зменшилась кількість бюджетних місць і багато хто був змушений платити за себе. Це призвело до того, що зарплатні очікування студентів значно підвищились. Наприклад, у Львові мінімально студент працює від 18 тис. на руки, а це 22 тис. брутто», – заявила директорка департаменту управління персоналом Кредобанку Олена Скиба.

При цьому серед цих працівників найбільша плинність кадрів. «Ми активно працюємо зі студентами, але ми побачили високу плинність серед цієї категорії. Як тільки хтось пропонує на 1 тис. грн більше, вони встають і йдуть. Вони вільні у виборі, де жити: сьогодні – Київ, завтра – Одеса, післязавтра – Польща. Це нове покоління», – констатує Олена Велика.

Але відмовлятися від цього джерела кадрів банки не будуть. «Зараз ми співпрацюємо із 27 університетами по всій країні і двічі на рік залучаємо студентів на практику або стажування. Дуже багато хто з них залишаються далі працювати, – заявила HR-директорка ОТП Банку Крістіна Фехер. – Останнього разу до нас прийшло 120 студентів. Ще два – три місяці будемо на них дивитися, а потім прийматимемо рішення, хто з них залишиться далі працювати. Загалом у нас по мережі десь 80 вакансій. Тобто це непоганий пул, щоб так частину вакансій закрити».

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу