Україна розраховує на $2 млрд від Росії за транзит газу

Україна розраховує на $2 млрд від Росії за транзит газу

НАК «Нафтогаз України» оцінює надходження від російського «Газпрому» в суму близько $2 млрд за використання української газотранспортної системи цьогоріч.

Про це заявив голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

«Я думаю, що в цьому році цифра буде приблизно $2 млрд», - сказав він.

Коболєв зазначив, що закріплений в контракті принцип «качай або плати» в період економічної кризи є важливим для України, оскільки Росія платить за заброньовані потужності, а не за обсяги прокачаного газу.

Нагадаємо, укладений у 2009 році транзитний контракт між «Нафтогазом України» та «Газпромом» закінчився 1 січня 2020 року. Нова угода щодо транспортування газу була підписана 30 грудня 2019 року.

5-річний контракт передбачає транзит у 2020 році мінімум 65 млрд кубометрів російського газу (178 млн куб. м/за добу) в 2020 році та по 40 млрд куб. м (110 млн куб. м/за добу) у 2021-2024 роках.

Оплата зазначених обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

За вісім місяців цього року Україна протранзитувала 34,8 млрд куб. м газу відповідно до нової транзитної угоди, що на 42% менше, ніж за цей період минулого року (59,6 млрд куб.м).

Нагадаємо, наприкінці грудня 2019 року «Газпром» виконав рішення Стокгольмського арбітражу та сплатив «Нафтогазу» майже $3 млрд.

У квітні «Нафтогаз» заявив, що готує додаткові позови до російського «Газпрому» ще на $17,3 млрд.

У червні «Нафтогаз» перерахував у держбюджет рекордні 40 млрд грн дивідендів, які за рішенням уряду склали 95% чистого прибутку «Нафтогазу» за 2019 рік.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу