Україна та МВФ оцінюють додаткові фінансові потреби на 2025 рік у $12-15 млрд

Україна та МВФ оцінюють додаткові фінансові потреби на 2025 рік у $12-15 млрд

Україна та Міжнародний валютний фонд (МВФ) оцінюють додаткову фінансову потребу країни на 2025 рік з боку західних партнерів у розмірі 12-15 мільярдів доларів.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю для РБК-Україна.

Марченко нагадав, що під час підготовки діючої програми з МВФ один з ключових параметрів передбачав, що активна фаза війни триватиме до середини 2024 року. Проте, цей прогноз не реалізувався, і війна буде продовжена у 2025 році.

«Ми постійно обговорюємо з нашими партнерами, що нам потрібно додаткове фінансове забезпечення, оскільки війна триватиме і нам потрібно мати буфер,» – зазначив міністр.

За його словами, ці додаткові потреби оцінюються у 12-15 мільярдів доларів і повністю відповідають дискусіям Мінфіну з МВФ.

Міністр також пояснив, що розширений військовий збір надходитиме в загальний фонд бюджету.

«Створювати спеціальний фонд для нього потреби немає. Україні і так не вистачає доходів, щоб закрити військові потреби, тому всі кошти з податків і внутрішніх запозичень йдуть на безпеку та оборону,» – підкреслив Марченко.

Зараз платники податків на спрощеній системі сплачують 5%, і ці гроші йдуть в місцевий бюджет. Після розширення військового збору вони платитимуть 6%, і цей додатковий відсоток надходитиме до загального фонду бюджету. Марченко також наголосив, що збільшення місцевих бюджетів не планується, незважаючи на зростання доходів місцевих бюджетів на 60 мільярдів гривень від плану.

Окрім додавання військового збору для ФОП, уряд планує оподатковувати ним деякі покупки, зокрема автомобілі. Міністр підтвердив, що в уряді обговорювали можливість підвищення ПДВ, але цей варіант був відхилений через можливе зростання цін на всі групи товарів.

«Ключовий негатив – це зростання цін на всі групи товарів, особливо на товари першої необхідності. Наші заходи не будуть стосуватися безпосередньо пенсіонерів, а це 10,2 мільйонів громадян,» – пояснив Марченко.

Нагадаємо, Міністерство фінансів станом на кінець червням оновило Матрицю реформ – аналітичний інструмент із умовами та рекомендаціями міжнародних партнерів України.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу