Мінфін пояснив термінову потребу запровадити податки на посилки українців

Мінфін пояснив термінову потребу запровадити податки на посилки українців

Міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що запровадження оподаткування посилок до 150 євро дозволить вивести всю інтернет-торгівлю та електронну комерцію в Україні з "тіні".

"Нас турбує той факт, що в Україні практично вся інтернет-торгівля та електронна комерція знаходяться в "тіні". Умовно кажучи, в рамках ліміту 150 євро неоподатковуваної вартості товару у нас завозять все", – заявив міністр в інтерв'ю РБК-Україна.

За його словами, ця проблема значно більша, ніж просто "небажання платити незначні податки при імпорті". "Достатньо поцікавитися, як працює інтернет-торгівля: як зареєстровані бізнеси, скільки податків сплачують, яким чином імпортують і чи сплачують імпортний ПДВ", – сказав Марченко.

Він згадав, що більшість продавців працюють як суб'єкти спрощеної системи оподаткування і навіть за оборотів у сотні мільйонів гривень сплачують лише єдиний податок 5%. "Як правило, навіть якщо імпортна продукція коштує 300 євро, то декларується 150 євро, щоб взагалі не сплачувати податки. Я вже не кажу про те, що таким чином розбивають цілі партії товарів. Це та лазівка, яку ми вважаємо за потрібне закрити", – сказав Марченко.

За статистикою за 2023 рік без податків в Україну завезли 51,5 млн одиниць міжнародних поштових відправлень. "В середньому, виходить, кожен українець отримав дві посилки за рік. Думаю, 10,2 млн пенсіонерів були би дуже здивовані, дізнавшись, скільки посилок з-за кордону вони завезли", – сказав міністр.

Перший заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк підрахував, що запровадження ПДВ на посилки дасть бюджету лише 3,3 млрд грн. Стільки ж – 3 млрд грн – держава планує витратити на програму "кешбеків".

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу