Центробанк рф планує перейти на криптовалюту для міжнародних розрахунків до кінця року

Центробанк рф планує перейти на криптовалюту для міжнародних розрахунків до кінця року

Центробанк рф планує провести перші міжнародні розрахунки у криптовалюті до кінця року.

Про це очільниця центробанку рф Ельвіра Набіулліна заявила на засіданні Ради з розвитку фінансового ринку при Раді федерації, передає російський Інтерфакс.

"Сьогодні Державна дума розглядає закон, який допускає розрахунки в криптовалютах в рамках експериментального режиму. Умови експерименту ми вже обговорюємо з міністерствами, відомствами, з бізнесом. І очікуємо, що перші такі платежі пройдуть до кінця цього року", – сказала Набіулліна.

Цей закон дозволить російському центробанку створювати майданчики для використання криптовалют у міжнародних розрахунках.

Як повідомлялося, у березні російський диктатор путін вже підписав закон, який дозволяє використовувати криптоактиви для зовнішньоторговельних розрахунків.

За даними Boomberg, російські сировинні компанії вже почали використовувати криптовалюту для торгівлі з Китаєм. Так, щонайменше два великі виробники металів, що не перебувають під санкціями, перейшли в платежах на стейблкоіни, прив’язані до долара США (USDT).

Як повідомлялося, у 2022 році російський центробанк запропонував повністю заборонити використання та майнінг криптовалют у росії через потенційну небезпеку для фінансової системи в умовах санкцій.

Однак проти цього виступив російський президент путін, підтримавши пропозицію уряду рф запровадити оподаткування та регулювання майнінгу криптовалют, повідомляв Bloomberg.

За підсумками 2022 року росія входила до трійки найбільших країн за обсягами обчислювальних потужностей, задіяних у майнінгу криптовалют. Тоді загальні потужності найбільших російських майнінгових компаній перевищили 500 МВт, за їх власними оцінками. Майнери в росії в 2022 видобули криптовалюти приблизно на 50-60 мільярдів рублів, заявляв директор Skolkovo Fintech Hub Павло Новіков у травні 2023 року.

У 2023 році вона вийшла на друге місце у світі за цим показником. За оцінками російської майнінгової компанії BitRiver, з січня по грудень 2023 обсяг потужностей, що використовуються в майнінгу, зріс до 1700 МВт.

Нагадаємо, Банк росії розглядає можливість подальших обмежень на обіг у країні ключових світових валют, торги якими вже зупинилися на біржі через санкції США. Так, у стресовий прогноз розвитку валютного ринку центробанк рф включив сценарій, за якого торгувати доларами в росії не зможе практично ніхто, а на позабіржовому ринку, де зараз здійснюються операції, залишаться лише два банки.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу