Україна завершила реструктуризацію єврооблігацій на $20,5 млрд

Україна завершила реструктуризацію єврооблігацій на $20,5 млрд

Україна завершила операцію з реструктуризації боргу та проведення розрахунків за державними єврооблігаціями та гарантованих державою єврооблігаціями «Укравтодору».

Процес реструктуризації включав обмін 13 серій державних єврооблігацій і однієї серії гарантованих державою єврооблігацій «Укравтодору» на загальну суму близько $20,5 млрд (приблизно $24 млрд з урахуванням капіталізованих відсотків) на вісім нових серій єврооблігацій із номінальною вартістю $15,2 млрд.

В результаті цієї угоди державний та гарантований державою борг України скорочено на близько $9 млрд. Це означає номінальне зниження вартості боргу на 37% з першого дня дії угоди і зниження чистої приведеної вартості боргу на близько 60% (при ставці дисконтуванні 14%).

«Це одне з найбільших списань боргу у нещодавніх реструктуризаціях суверенного боргу», – заявили в Мінфіні.

Боргові виплати зменшуються на 93%, що призведе до економії $11,4 млрд протягом наступних трьох років. Окрім цього, витрати на обслуговування і погашення боргу до 2033 року скоротяться на 77%, що дозволить заощадити загалом $22,8 млрд.

Реструктуризація була виконана у співпраці з White & Case як юридичними радниками та Rothschild & Co як фінансовими радниками Міністерства фінансів.

Угода відповідає цілям програми МВФ щодо стійкості боргу і була схвалена Групою кредиторів України.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь