Українські банки прогнозують зростання попиту на кредити

Українські банки прогнозують зростання попиту на кредити

Українські банки очікують підвищення попиту на всі види корпоративних та роздрібних кредитів і зростання обсягів кредитного портфеля.

Про це свідчать результати щоквартального опитування банків про умови банківського кредитування, повідомили в Національному банку.

За даними опитування, банки очікували зростання обсягів кредитів бізнесу вже восьмий квартал поспіль, населенню – шостий квартал поспіль.

Більша частка респондентів надалі нарощуватиме корпоративний портфель, дещо менша – роздрібний.

Водночас зазначається, що фінустанови очікують на певне погіршення якості кредитів населення, натомість якість кредитів бізнесу, на їх думку, не зміниться.

Попит на кредити з боку малих та середніх підприємств (МСП) зростав п’ять кварталів поспіль з огляду на потребу в капітальних інвестиціях та оборотному капіталі, нижчі процентні ставки та необхідність реструктуризувати борги.

Респонденти прогнозують підвищення попиту на всі види корпоративних кредитів у ІІІ кварталі, крім позик в іноземній валюті. Попит населення на позики в ІІ кварталі зріс завдяки ліпшим споживчим настроям, кращим перспективам ринку нерухомості, зокрема низьким відсотковим ставкам за іпотекою, наголосили в НБУ.

Також банки прогнозують збільшення попиту на всі види роздрібних кредитів у ІІІ кварталі. Боргове навантаження підприємств у ІІ кварталі банки оцінили як середнє, закредитованість населення – як найнижчу за всю історію спостереження з ІІІ кварталу 2016 року.

Опитування про умови банківського кредитування проводилося з 17 червня до 8 липня 2024 року серед кредитних менеджерів банків. Відповіді надали 26 фінансових установ.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу