ЄС передає Україні 1,5 млрд євро доходів від заморожених активів рф

ЄС передає Україні 1,5 млрд євро доходів від заморожених активів рф

Європейський Союз сьогодні спрямовує перші 1,5 млрд євро доходів від заморожених російських активів на підтримку Україні.

Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

"Сьогодні ми перераховуємо 1,5 мільярда євро доходів від знерухомлених російських активів на оборону та відбудову України. Немає кращого символу чи використання грошей Кремля, ніж зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя", – наголосила вона.

У пресслужбі Єврокомісії уточнили, ці кошти будуть спрямовані через Європейський фонд миру та Український фонд для підтримки військових спроможностей України, а також для підтримки відбудови країни.

Як повідомлялося, наприкінці травня країни Євросоюзу погодили план використання прибутків від заморожених активів росії для допомоги Україні: 90% коштів спрямують у Європейський фонд миру для закупівлі зброї для України, решта 10% піде на інші українські програми ЄС.

Водночас центральним депозитаріям у країнах ЄС дозволять тимчасово зберігати частку отриманого від заморожених російських активів прибутку в розмірі близько 10% для підтримання статутного капіталу та вимог щодо управління ризиками з огляду на вплив війни в Україні.

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель оцінив доходи від заморожених російських активів у близько 3 мільярдів євро на рік, ці кошти планують спрямувати на військову та цивільну підтримку України.

При цьому влада ЄС дозволила європейському депозитарію Euroclear, у якому зберігається більша частина заморожених активів російського центробанку, залишити собі отримані від їх інвестування прибутки у 2022 та 2023 роках на загальну суму близько 5 мільярдів євро. Таким чином, ці кошти не будуть передані Україні в рамках рішення, яке наразі обговорюється у ЄС, писало видання Politico.

Нагадаємо, Єврокомісія заборонила європейцям обмінюватися активами з росіянами.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу