Суд заборонив експлуатацію головного офісу Укрексімбанку

Суд заборонив експлуатацію головного офісу Укрексімбанку

Державний Укрексімбанк оскаржить у Верховному Суді рішення апеляційного суду щодо зупинки експлуатації головного офісу через невідповідність правилам пожежної безпеки.

Шостий апеляційний адмінсуд 20 жовтня відмовився задовольнити апеляційну скаргу Укрексімбанку та залишив без змін рішення Окружного адмінсуду Києва від 3 червня 2021-го у справі за позовом Державної служби з надзвичайних ситуацій про повну зупинку експлуатації будівлі головного офісу банку на вул. Антоновича, 127 у Києві.

Таким чином суд ухвалив зупинити експлуатацію головного офісу Укрексімбанку через його невідповідність правилам пожежної безпеки.

За даними держбанку, головний офіс Укрексімбанку має достатній рівень пожежної безпеки, жодної загрози життю та здоров’ю працівників і клієнтів банку наразі немає.

Укрексімбанк наголошує, що усунув більшість зауважень до дотримання правил пожежної безпеки, виявлених під час проведення ДСНС позапланової перевірки в головному офісу.

Про результати проведених заходів з усунення виявлених зауважень банк повідомив ГУ ДСНС у Києві та звернувся до нього з листом утриматись від вчинення будь-яких дій щодо зупинення експлуатації будівлі головного офісу, оскільки Укрексімбанк належить до об’єктів критичної інфраструктури і зупинка його роботи може призвести до дестабілізації життєво важливих для існування держави систем.

«Наявні зауваження, які залишились, виникли через зміну державних будівельних норм і не можуть бути повністю усунені без проведення капітальної реконструкції будівлі головного офісу. Підвищені вимоги Правил пожежної безпеки в Україні були прийняті пізніше введення будівлі в експлуатацію, тому банк вважає необґрунтованим їх застосування в суді. Банком надано докази відсутності їх впливу на пожежну безпеку, і він продовжуватиме відстоювати свою позицію в судах України, зокрема у Верховному Суді», - зазначає банк.

Скандал навколо державного Укрексімбанку виник на початку жовтня, коли на знімальну групу «Радіо Свобода» було скоєно напад під час інтерв’ю з ексголовою Укрексімбанку Євгеном Мецгером через питання про кредит на $60 млн на купівлю ТРЦ Sky Mall.

Окрім Мецгера у кабінеті також був присутній директор департаменту інформаційної політики Укрексімбанку Володимир Пікалов, охоронець та директор департаменту банківської безпеки банку Ігор Тельбізов, який і застосував фізичну силу до оператора «Схем».

Прокуратура оголосила підозру Мецгеру у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів.

8 жовтня прокуратура вручила ще три підозри Євгену Мецгеру, Володимиру Пікалову та Ігорю Тельбізову за незаконне позбавлення волі та умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень.

Підозру також оголосили четвертому службовцю банку у вчиненні двох кримінальних правопорушень: перешкоджання журналістській діяльності (карається штрафом до 850 грн або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі до 3 років); побої (карається штрафом до 850 грн, або громадськими роботами на строк до 200 годин або виправними роботами до 1 року).

11 жовтня суд відправив Мецгера під нічний домашній арешт у справі нападу на журналістів.

Того ж дня Мецгер подав заяву на звільнення з посади голови Укрексімбанку, яку наглядова рада задовільнила.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу