Укрпошта планує отримати обмежену банківську ліцензію

Укрпошта планує отримати обмежену банківську ліцензію

До Верховної Ради внесли законопроєкт №12044 щодо розвитку фінансової інклюзії, який у разі ухвалення відкриває шлях до початку роботи поштового банку.

"Кожна компанія або банк (не лише "Укрпошта") може стати оператором фінансової інклюзії", – заявив голова "Укрпошти" Ігор Смілянський у Telegram.

Паралельно з законом розробляється постанова про передачу Першого інвестиційного банку (PINBank) АТ "Укрпошта".

За словами Смілянського, вперше в історії України, завдяки новому закону, банківські послуги будуть доступні на 100% території країни (сьогодні банки та банкомати присутні лише в 4% населених пунктів).

Кожна компанія або банк (не лише "Укрпошта") може стати оператором фінансової інклюзії.

Фактично оператор фінансової інклюзії – це банк, обмежений у кредитуванні великих компаній та деяких валютних операціях. Все інше – як у звичайного банку.

Оператор фінансової інклюзії має відповідати всім нормативам НБУ, а всі його вклади застраховані у Фонді гарантування вкладів.

Нормативними документами НБУ буде передбачена можливість надання банківських послуг удома (що важливо, враховуючи кількість людей з інвалідністю) і в умовах відсутності світла та звʼязку.

"Це дуже важлива новина напередодні зими, коли через атаки ворога на енергетичну інфраструктуру можуть виникнути проблеми з наданням фінансових послуг, особливо в прифронтових та сільських районах", – зазначив він.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь