Уряд запускає 10-відсотковий кешбек на українські товари

Уряд запускає 10-відсотковий кешбек на українські товари

Кабінет Міністрів 20 серпня ухвалив умови програми 10-відсоткового кешбеку.

Згідно з рішенням уряду, підтримка громадян від держави в рамках програми “Національний кешбек” буде відбуватися при купівлі українських товарів . Впродовж вересня – грудня 2024 року громадяни зможуть отримати компенсацію 10% їх вартості (максимальна сума кешбеку – 3 тис. грн на місяць, мінімальна – 2 грн).

“Національний кешбек” стартує з 2 вересня та надаватиметься у разі оплати платіжною карткою (зарплатною, пенсійною, кредитною) будь-яких споживчих товарів українського виробництва за виключенням підакцизних товарів, а також вина без вмісту спирту і медових напоїв, ліків українського виробництва, повідомляє Мінекономіки.

Отримані у якості кешбеку кошти можна буде витратити на послуги – комуналку, медичні послуги, транспорт, мобільний зв’язок, спорт, зокрема боулінг, кіно, заклади харчування, тощо. Також можна буде задонатити на ЗСУ чи благодійність або купити військові облігації.

Програма працює виключно в безготівковій формі і виключно в торгових мережах і магазинах, в тому числі онлайн-магазинах, які знаходяться на загальній системі оподаткування і приймають платіжні картки для розрахунків.

Згідно законодавства, з коштів кешбеку банки стягнуть 18% податку на доходи фізосіб та 1,5% військового збору.

Участь споживачів, виробників та продавців в програмі – добровільна. «Виробники і продавці товарів зможуть доєднатись до програми через портал«Дія». Участь у програмі вже підтвердили основні торгові мережі й виробники споживчих товарів», – повідомили в Міністерстві економіки.

За даними Міністерства економіки, щоб отримувати кешбек, громадянину необхідно відкрити спеціальний рахунок та отримати віртуальну або фізичну карту у своєму банку. Після цього дати згоду на передачу даних про трансакції при купівлі товарів із вибраних карток. І далі в мобільному застосунку «Дія» обрати послугу «Національний кешбек».

Нарахування кешбеку відбувається щоденно на наступний день, переглядати обсяг накопичених коштів можна через Дію. Кошти на рахунок приходитимуть раз на місяць до кінця наступного місяця. Тобто кешбек за товари, придбані в вересні, прийде на рахунок до 20 жовтня.

Зняти готівку з рахунку кешбеку буде неможливо. Використати кошти від кешбеку, нараховані в 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року.

На реалізацію програми уряд із бюджету витратить 3 млрд грн у 2024-му та 6 млрд грн у 2025 році. Виплати буде адмініструвати державний Ощадбанк.

Державний ПриватБанк вже заявив, що став партнером програми “Національний кешбек”: щоб скористатись кешбеком, клієнти банку можуть оформити в мобільному застосунку Приват24 чи веб версії Приват24 спеціальну віртуальну картку “Зроблено в Україні”, на яку держава перераховуватиме кошти. Всі клієнти ПриватБанку отримають сповіщення, коли оформлення картки буде доступно в Приват24.

Про свою участь в програмі заявив і державний Сенс Банк.

Уряд очікує, що завдяки запровадженню кешбеку ВВП України зросте на 0,25%. Проєкт реалізується Міністерством економіки у співпраці з Міністерством цифрової трансформації, Національним банком і Кабінетом Міністрів. 

кешбек уряд

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу