В Україні прискорилася промислова інфляція

В Україні прискорилася промислова інфляція

Індекс цін виробників промислової продукції у липні становив 8,8%, цей же показник рік до року зріс до 33,3%.

Такі дані оприлюднила Державна служба статистики.

Згідно з даними Держстату, у липні індекс цін виробників промислової продукції (показник середнього рівня зміни відпускних оптових цін на сировину, матеріали та товари проміжного споживання) склав 8,8%. У першу чергу це зумовлено зростанням цін на постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря на 16,9%.

У річному вимірі зростання індексу цін виробників прискорилося до 33,3%. Місяць тому цей показник дорівнював 26,7%.

Як зазначив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, прискорення інфляції продовжує мати помітну енергетичну складову, насамперед, через втрати у генеруючих потужностях, імпорт більш дорогої електроенергії, зростання витрат на альтернативні джерела енергопостачання тощо.

Найбільше, за словами Гетманцева, ціни виробників у річному вимірі зросли у таких галузях промисловості:

Постачання електроенергії, газу, пари (+60,6%)

Виробництво коксу та нафтопродуктів (+22%)

Виробництво фармацевтичних продуктів (+21,6%)

Добування сирої нафти і газу (+17%)

Виробництво харчових продуктів (+14%

За даними Держстату, в енергетиці індекс цін виробників рік до року сягнув 66,6%, у добувній промисловості - 10,1%, у переробній - 9,6%.

«В останньому інфляційному звіті НБУ (липень 2024) відзначив, що «пришвидшення промислової інфляції тиснутиме на споживчі ціни через вторинні ефекти, передусім збільшення собівартості виробництва». Не в останню чергу з врахуванням цього фактора НБУ погіршив власний прогноз споживчої інфляції на кінець 2024 року із 8,2% до 8,5%», - додав депутат.

Нагадаємо, на споживчому ринку в Україні протягом липня 2024 року спостерігалась нульова інфляція, тоді як торік в липні ціни знизилися на 0,6%.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу