Верховний Суд розблокував ліквідацію банку «Союз»

Верховний Суд розблокував ліквідацію банку «Союз»

Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій щодо неправомірності ліквідації АТ «КБ «Союз» ще в 2016 році.

«Верховний Суд 15 січня частково задовольнив касаційну скаргу Національного банку на рішення судів першої та апеляційної інстанцій у справі № 826/7833/16, якими було скасовано постанову правління НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію АТ «КБ «Союз», - йдеться в повідомленні центробанку.

Зазначається, що суди першої та апеляційної інстанцій ухвалили рішення на користь позивача.

Не погодившись із зазначеними судовими рішеннями, Нацбанк у жовтні 2016 року звернувся до Верховного Суду із касаційною скаргою, яку 15 січня 2020 року було частково задоволено, а саме: скасовано рішення судів попередніх інстанцій, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

У НБУ наголошують, що на сьогодні є всі правові підстави для здійснення ліквідаційної процедури банку «Союз».

У НБУ нагадали, що рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку «Союз» було ухвалене 15 березня 2016 року. Підставою для такого рішення був факт встановлення систематичного порушення банком законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансуванню тероризму.

Акціонер банку Сергій Дядечко у травні 2016 року звернувся в суд із позовом до Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізосіб, у якому просив визнати протиправною та скасувати постанову правління НБУ про відкликання банківської ліцензії банку «Союз» та рішення виконавчої дирекції ФГВФО про початок процедури ліквідації банку.

Також позивач просив суд зобов’язати Нацбанк вчинити дії щодо відновлення функціонування банку.

4 червня 2019 року Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу НБУ на рішення судів першої та апеляційної інстанцій у справі про ліквідацію банка «Союз».

Окружний адмінсуд Києва 6 листопада 2019 року задовольнив позов акціонера банку «Союз» Сергія Дядечко та визнав незаконними рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку. Суд також зобов'язав НБУ відновити функціонування банку «Союз» як банківської установи.

Після цього Нацбанк подав апеляцію на рішення суду.

Підписуйтесь на новини FinClub у TelegramViberTwitterFacebook.

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу