Всі банки виконують оновлені нормативи достатності капіталу

Всі банки виконують оновлені нормативи достатності капіталу

За даними Національного банку, на 1 вересня всі банківські установи виконували оновлені нормативи достатності капіталу: регулятивного капіталу, капіталу першого рівня, основного капіталу першого рівня.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. 

Ці три індикатори є найважливішими показниками діяльності будь-якого банку, що визначають фактичний рівень забезпечення покриття наслідків ризиків, які банк бере на себе в процесі своєї діяльності.

Найменший рівень достатності регулятивного капіталу мав державний Сенс Банк (9,22% - при мінімальному нормативі 8,5%, що діє до кінця поточного року), найбільший (233,24%) - Українській банк реконструкції і розвитку (колись державний банк, який у 2016 році був проданий китайському інвестору і наразі є єдиним банком із китайським капіталом в Україні).

"До речі, високий показник достатності регулятивного капіталу не повинен спантеличувати. Зазвичай він вказує на те, що банк не веде активної кредитної діяльності. Кредитний портфель (бізнес і домогосподарства) того ж УБРР дорівнює нулю. Відповідно і експозиція під ризиком є мінімальною", - зауважив Гетманцев.

"А ось показник достатності капіталу, який є близьким до мінімального рівня, як правило, вказує на можливі проблеми із капіталом, і для клієнтів банків має бути фактором підвищеної уваги. Звісно при цьому слід зважувати, чи є банк системно важливим, державним, відноситься до іноземних банківських груп та ін. фактори, які без глибокого «занурення» у фінансову звітність банків і діяльність їх акціонерів можуть вказувати на перспективи капіталізації, якщо виникне в цьому потреба", - додав посадовець.

В цілому по банківській системі, на 1 вересня показник достатності регулятивного капіталу склав 16,2% (норматив – 8,5%), достатності капіталу першого рівня – 15,7% (норматив 7,5%).

Належний рівень капіталізації забезпечено, насамперед, за рахунок високої прибутковості від операцій із державними цінними паперами (ОВДП, депозитними сертифікатами). Додаткове оподаткування банків звісно несприятливо впливає на капітал. Утім за існуючих умов структурного профіциту ліквідності і збереження високої прибутковості, банки мають достатній запас капіталу відповідно до перехідних нормативів НБУ, що підтверджується показниками цього року.

"Отже, вкотре акцентую увагу, що попри додаткове оподаткування банківська система залишається стійкою, маючи зараз двократний запас капіталу. Це дозволяє абсорбувати можливі ризики, в тому числі пов’язані із війною, нарощувати кредитування економіки і бюджету", - резюмував Гетманцев.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

теги #нбу #банки

Долучайтесь