ФРС США знизила процентну ставку вперше з часів пандемії

ФРС США знизила процентну ставку вперше з часів пандемії

Федеральна резервна система США (ФРС) знизила базову ставку на 50 базисних пунктів до цільового діапазону 4,75-5% – уперше з 2020 року, намагаючись запобігти уповільненню ринку праці.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Окрім екстреного зниження ставок під час Covid, останній раз ФРС знижувала ставку на 0,5 в.п. в 2008 році під час світової фінансової кризи.

ФРС очікує ще два зниження ставки на 25 базисних пунктів у 2024 році. Також регулятор очікує зниження ставки на 100 базисних пунктів у 2025 році.

Регулятор прогнозує ставки на рівні 4,4% на кінець 2024 року. А середній прогноз ставки на 2025 рік знижується до 3,4%, що означає чотири додаткових зниження на чверть пункту в наступному році.

У заяві ФРС додано формулювання про те, що комітет «рішуче налаштований на підтримку максимальної зайнятості» на додаток до повернення інфляції до цільового рівня в 2%.

Комітет зазначив, що «збільшення робочих місць сповільнилося, а рівень безробіття зріс, але залишається низьким». Представники ФРС підвищили свій очікуваний рівень безробіття цього року до 4,4%, а також знизили прогноз інфляції до 2,3% з 2,6% раніше. Щодо базової інфляції комітет знизив свій прогноз до 2,6%, що на 0,2 процентного пункту менше, ніж у червні.

Комітет очікує, що довгострокова нейтральна ставка становитиме близько 2,9%, цей рівень підвищився, оскільки ФРС намагається знизити інфляцію до 2%.

ФРС не бачить поки що ознак можливої рецесії.

Нагадаємо, ціни на золото встановили черговий рекорд перед засіданням Федерального резерву цього тижня, під час якого центральний банк США  може знизити свої ставки вперше за чотири роки.

ФРС 19.09.24

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь