Японська єна стала найбільш швидко ревальвуючою валютою

Японська єна стала найбільш швидко ревальвуючою валютою

Стрибок японської єни до 7-місячного максимуму призвів до широкого падіння долара, оскільки низка економічних даних минулого тижня підвищила перспективу економічного спаду в США та більшого зниження процентної ставки з боку ФРС.

По відношенню до японської єни курс долара впав на 2,04% до 143,5, що є близьким до найслабшого рівня за поточний рік.

Ревальваційний імпульс єни підтримується очікуванням того, що Банк Японії може ще більше посилити монетарну політику разом із розкручуванням керрітрейдів, що може забезпечити подальшу підтримку для єни у найближчій перспективі.

Зміцнення єни призвело до найгіршого в історії Японії дводенного обвалу фондового ринку, де значною мірою домінують експортноорієнтовані компанії, які останній рік вигравали від девальвації єни і спричинили зростання фондового ринку до історичного максимуму.

Єна в червні ослабла до 38-річного мінімуму в 161,99 єн проти долара США. У липні японські чиновники витратили ¥5,53 трлн ($36,8 млрд) на стабілізацію єни.

Все змінилося після рішення Банку Японії, який неочікувано 31 липня підвищив базову процентну ставку до 0,25%, хоча експерти очікували зростання лише на 0,1 в.п. (вперше за 17 років Банк Японії підняв ставку у березні – на 0,1 в.п.), а також вирішив скоротити купівлю японських державних облігацій, що одразу занепокоїло інвесторів, які почали виходити з японських акцій.

Це призвело до стрімкого укріплення єни з початку серпня на 4,22% – вона стала найбільш ревальвуючою валютою в світі (див. графік).

Якщо японські компанії зі страхування життя та пенсійні фонди почнуть репатріювати кошти з-закордону назад до Японії, національна валюта може укріпитися до 135 єн за долар.

Долар США відчуває тиск після невтішних даних про ринок праці в п'ятницю, які посилили очікування щодо зниження процентної ставки Федеральною резервною системою США у вересні.

GUObTlQXEAArnJi

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь

Підписатися на розсилку Фінклубу