ЄС впроваджує нову платіжну платформу Wero для заміни Visa та Mastercard

ЄС впроваджує нову платіжну платформу Wero для заміни Visa та Mastercard

Європейський Союз впроваджує нову платіжну платформу під назвою Wero. Платформа покликана зменшити залежність від американських Visa та Mastercard шляхом створення європейської альтернативи.

Про це повідомив Bloomberg.

Зазначається, що нова платформа дозволить клієнтам здійснювати миттєві транзакції без використання міжнародних платіжних систем.

Wero дозволить, наприклад, німецьким споживачам оплачувати рахунки у французьких готелях безпосередньо зі свого банківського рахунку.

Ініціативу підтримують 16 найбільших банків і платіжних операторів, зокрема BNP Paribas, Deutsche Bank та Worldline.

Наголошується, що ініціатива може призвести до значних втрат для Visa та Mastercard, які отримують мільярди доларів комісійних із європейських торговців.

Разом з тим запуск Wero має також геополітичний контекст: Європа прагне посилити свій контроль над критичними фінансовими інфраструктурами після відключення рф від глобальних платіжних мереж через санкції.

Керівник European Payments Initiative (EPI) Мартіна Ваймерт зазначає, що нова система дозволить європейським споживачам і компаніям можливість вибирати локальні платіжні рішення замість американських.

«Ми хочемо створити європейську альтернативу, яка відповідатиме нашим потребам і забезпечить незалежність у ключових секторах», – пояснив Ваймерт.

Проте Wero ще має пройти довгий шлях, щоб досягти масштабів Visa та Mastercard, які щорічно обробляють трансакції на трильйони доларів. За даними видання, наразі проєкт планує впровадити оплату в онлайн-магазинах і підтримку розрахунків у фізичних точках продажу по всій Європі.

Як зазначається в матеріалі, нові платіжні рішення, такі, як Wero, стають частиною ширшої тенденції децентралізації фінансових послуг у світі. Оскільки різні країни, включно з Бразилією, Індією та Китаєм, також створюють власні системи для зменшення залежності від міжнародних платіжних операторів.

Нагадаємо, Міністерство юстиції США готується подати антимонопольний позов проти компанії Visa, звинувачуючи її в антиконкурентній поведінці.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь