Суд повторно відмовив у банкрутстві ексвласнику Дельта Банку Лагуну

Суд повторно відмовив у банкрутстві ексвласнику Дельта Банку Лагуну

Суд повторно відмовився відкрити провадження у справі про неплатоспроможність за заявою колишнього бенефіціарного власника збанкрутілого Дельта Банку Миколи Лагуна.

Відповідну ухвалу Господарський суд міста Києва прийняв 9 вересня, повідомляє пресслужба Національного банку.

Лагун просив суд визнати його неплатоспроможним і списати його борги. Відповідно до проєкту плану реструктуризації боргів Лагуна, яким він доповнив свою заяву до суду, з загальної суми його заборгованості в розмірі 12,635 млрд грн він просив списати 10,752 млрд грн, що становить 85% від загальної заборгованості.

Як вказав боржник у своїй заяві, він заборгував 5,541млрд грн Ощадбанку та 1,421 млрд грн – Укрексімбанку.

"Як зазначається в ухвалі суду, пропозиція Миколи Лагуна із реструктуризації боргу не відповідає закономірним очікуванням кредиторів, серед яких два державних банки. За оцінкою суду, обставини справи загалом не свідчать про добросовісність поведінки боржника, а також про те, що боржник прагнутиме компромісу з кредиторами щодо умов реструктуризації боргів та вживатиме заходів для задоволення їх вимог. Також Микола Лагун з 2022 року фактично проживає за кордоном, а на території України перебуває в розшуку", – розповіли в Нацбанку.

У серпні 2023 року Микола Лагун звернувся до Господарського суду міста Києва з заявою про відкриття провадження у справі про власну неплатоспроможність, однак суд 6 грудня відмовив у відкриті справи.

Лагун оскаржив ухвалу Господарського суду міста Києва. Північний апеляційний господарський суд 28 лютого 2024 року скасував попередню ухвалу і відправив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Національний банк оскаржив це судове рішення у Верховному Суді, який 25 червня частково задовольнив касаційну скаргу Нацбанку, визнавши його заставним кредитором відносно боржника, що обумовлює його статус учасника у справі та дає право заперечувати проти відкриття провадження.

Водночас Верховний Суд залишив без змін резолютивну частину постанови Північного апеляційного господарського суду, тому справу знову розглядав Господарський суд Києва.

"Процедура відновлення платоспроможності фізичної особи передбачає можливість добросовісних боржників відповідально врегулювати свої борги та знайти компроміс із кредиторами. Однак важливо, щоб ці правові інструменти не використовувались для ухилення від відповідальності та виконання зобов’язань. Зловживання цією системою не лише підриває довіру кредиторів, але й спотворює справедливість, на яку спрямоване законодавство про банкрутство", – заявив начальник управління правової та судової роботи з проблемними активами юридичного департаменту НБУ Сергій Бойко.

Національний банк відніс АТ "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних у березні 2015 року, а в жовтні 2015 року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Миколі Лагуну на той момент належало 70,6% акцій АТ "Дельта Банк".

Станом на сьогодні заборгованість за кредитами рефінансування АТ "Дельта Банк", виконання яких забезпечується майном, переданими Миколою Лагуном в іпотеку та заставу Національному банку, становить 379,2 млн грн.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь