ЄС вимагатиме за 35 млрд євро допомоги проведення реформ від України

ЄС вимагатиме за 35 млрд євро допомоги проведення реформ від України

Голова комітету з питань бюджету Верховної Ради Роксолана Підласа оприлюднила подробиці обіцяної ЄС допомоги на 35 млрд євро.

«За пропозицією Єврокомісії, надання 35 млрд євро макрофінансової допомоги буде прив’язане до умов щодо реформ, які будуть викладені в Меморандумі про взаєморозуміння між Україною і ЄК», – заявила вона.

Транші мають надходити щоквартально разом з коштами Ukraine Facility. «35 млрд євро – це додаткові гроші до вже запланованих в бюджеті 12,5 млрд євро від ЄС в рамках Ukraine Facility», – пояснила Роксолана Підласа.

Макрофіни ЄС – це пряма бюджетна допомога, яка тримала Україну «на плаву» в 2022 і 2023 роках (всього ЄС надав 25,2 млрд євро за два роки в обмін на реформи). В 2024 році замість макрофінів почалась програма Ukraine Facility, за якою надійшло ще 12,2 млрд євро в бюджет України.

Усі транші мають надійти Україні до 31 грудня 2025 року. «Це не означає, що всі 35 млрд євро потрібно буде витратити в 2025 році. Наша незакрита потреба на наступний рік – лише $23,3 млрд, а в 2026, імовірно, набагато більша», – зазначила Роксолана Підласа.

Крім цього, ЄС створить Ukraine Loan Cooperation Mechanism (ULCM) – Механізм боргової кооперації для України.

ULCM буде обслуговувати і виплачувати не лише кредит ЄС, але і кредити інших країн G7, які надаються Україні в рамках «безповоротної позички» в $50 млрд. Вона називається ERA (Extraordinary Revenue Acceleration Loans for Ukraine).

Якщо інші країни захочуть дати більше грошей Україні, то ЄС дасть менше, щоб в результатів все одно вийшло $50 млрд.

Пропозиція ЄК має бути підтримана Європарламентом і Радою ЄС, але очікується, що це погодження відбудеться до кінця 2024 року.

Підписуйтесь на новини FinClub в TelegramViberTwitterFacebook

Долучайтесь